2010 Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Yayınlama Özgürlüğü Ödülü ilk kez Türkiye'de, 29. İstanbul Kitap Fuarı'nın ev sahipliğinde düzenlenecek bir törenle verilecek.
TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım A.Ş. tarafından Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile 30 Ekim-7 Kasım 2010 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi- Büyükçekmece'de düzenlenecek olan 29. İstanbul Kitap Fuarı uluslararası düzeyde bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. 2005 yılından itibaren dünyanın herhangi bir yerinde yayınlama özgürlüğünün savunulması ve teşvik edilmesi bağlamında önemli katkılarda bulunmuş bir kişi ya da kurumu onurlandırmak üzere verilen "Yayınlama Özgürlüğü Ödülü" bu sene 2 Kasım Salı 2010 tarihinde Uluslararası Salon'da düzenlenecek bir törenle sahibini bulacak.
IPA Yayınlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı Bjorn Smith-Simonsen'in yaptığı açıklamada: "Sansür, bugünlerde yeni biçimler alıyor. Yayınlama özgürlüğü, dünyanın her yerinde saldırılara maruz kalıyor. Bu nedenle Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA), 2005 yılında, ifade ve yayınlama özgürlüğünü cesaretle savunan örneklere her yıl yayınlama özgürlüğü ödülü verilmesine yeniden karar verdi. Böylesi bir gücü gösterebilmiş birtakım insanlar olsa da, çok azı hak ettiği uluslararası takdiri görebiliyor. Böylesi cesaret örneklerine tanıklık etmiş olanları, onları dikkatimize sunmaları konusunda var gücümüzle teşvik ediyoruz" diyor.
IPA Yayınlama Özgürlüğü Ödülü 2005'den beri...
IPA Yayınlama Özgürlüğü Ödülü'nün yeniden verilmeye başlanmasına, IPA tarafından 2005 yılında karar verildi. Ödülü kazananlar, 5.000 Fransız Frangı tutarında bir paranın da sahibi olmaktadır. 2006 yılında, Göteborg Kitap Fuarı sırasında İranlı yayıncı Shalah Lahiji'ye verilen IPA Yayınlama Özgürlüğü Ödülü'nün 2007 yılındaki sahibi, Cape Town Kitap Fuarı'nda Zimbabweli yayıncı Trevor N'cube oldu. Anna Politkovskaya ve Hrant Dink'e de, ölümlerinden sonra Özel Ödül verildi. 2008 Ödülü'nü, Amsterdam 2008 Dünya Kitap Başkenti ve IPA tarafından Amsterdam'da ortak olarak düzenlenen yeni sansür konulu uluslararası bir seminerin açılış töreni sırasında Türkiye'den yayıncı Ragıp Zarakolu aldı. 2009 IPA Yayınlama Özgürlüğü Ödülü ise, yayınlama özgürlüğünü cesaretle savunarak örnek olmaları nedeniyle, Tunus'ta bulunan Basın, Yayın ve Yaratma Özgürlüğü Gözlemevi'nin (OLPEC) kurucuları Sihem Bensedrine, Neziha Rjiba ve Mohamed Talbi'ye verildi.
Ödül töreni, Uluslararası Yayıncılar Birliği'nin (IPA) de yer aldığı İfade Özgürlüğü Konulu Küresel Forum programının bir parçası olarak, tarihi Oscarsborg kalesinin bulunduğu Kaholmen Adası'nda gerçekleşti.
Yeni yorum gönder