Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yazar, çevirmen ve yayıncı Orhan Suda yaşamını yitirdi



Toplam oy: 761

Sol hareketin önemli isimlerinden yazar, çevirmen ve yayıncı Orhan Suda, 85 yaşında yaşama veda etti.

 

Cevat Çapan’ın “Bizim havada, karada ve suda en değerlimizdir,” diye bahsettiği, “eskimeyen tüfek” Orhan Suda'nın cenazesi Karacaahmet Şakirin Cami'nden öğle namazının ardından kılınacak cenaze namazını müteakip Ümraniye Hekimbaşı Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

 

Suda 1929'da Ankara'da doğdu. Devlet Konservatuarı tiyatro bölümünde okurken, 1952'de TKP üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Reşat Fuat Baraner, Arhavili Mustafa, Cazım Aktimur, Ruhi Su, Faik Şekeroğlu, Halim Spatar, Şükran Kurdakul, Mihri Belli ile birlikte hapis yatan Suda, tahliye olduktan sonra bir süre İzmir'de gazetecilik yapmaya başladı. Yıllarca çeşitli yayınevleri ve dergilere yazılar yazıp çeviriler yapan Suda, 1973’te Suda Yayınları’nı kurdu, 1974’te Yeni Adımlar dergisini yönetti ve iki yıl üst üste düzenlediği Sabahattin Ali Öykü Yarışması'nın Seçici Kurul başkanlığını yaptı. Dost dergisinde, haftalık Sosyal Adalet gazetesinde, Yeni Adımlar ve Kitaplık dergilerinde çeşitli yazıları yayımlandı.

 

1978’de eşi Sevgi Suda 'yla birlikte önce Fransa’ya, daha sonra İngiltere'ye giden Suda, 1983’te BBC Türkçe Bölümü’nde program yapımcılığı görevinde bulundu.

 

Bir Ömrün Kıyılarında, Nezihe Meriç-Orhan Suda, Aix-Londra-İstanbul Mektupları, Orhan Suda-Halim Spatar Mektuplar: Yurtdışından-İstanbul’dan gibi kitapları bulunan Suda'nın çevirdiği eserler ise şöyle: Kadın Nedir?, Ernest Mandel'den Marksist Ekonomi Elkitabı, Karl Marx’tan Ekonomi Politiğin Eleştirisine Katkı, Georges Amado’dan Sonsuz Topraklar, Lenin’den İki Taktik, Robert Sabatier’den İsveç Kibritleri, E. H. Carr’dan Bolşevik Devrimi, Jacques Prévert’den Sözler, Luan Starova’dan Keçiler Dönemi, Babamın Kitapları, Tanrıtanımazlık Müzesi, Jean Bottéro’dan Gılgamış Destanı, Alain Vircondelet’den Balthus Anılar

 

(Kaynak: Radikal)

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.