Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yazar ve edebiyat kuramcısı Amitav Ghosh İstanbul'da



Toplam oy: 725

Boğaziçi Üniversitesi'nin 150. yıl etkinlikleri kapsamında başlattığı Boğaziçi Chronicles Programı'nın bu yılki son konuğu İngiliz edebiyatının önemli temsilcilerinden Amitav Ghosh olacak. Kalküta Kromozomu ve Sırça Saray gibi kitaplarıyla uluslararası arenada "En Çok Satanlar" listesinde bir numara olan ve birçok önemli ödül kazanan Ghosh, 1- 13 Haziran arasında Boğaziçi Üniversitesi kampüsünde konaklayarak, İstanbul ve Türkiye üzerine çalışacak.

 

Ayfer Tunç'la açık sohbet

 

Tarihsel ve ekolojik kurgu, gerçeklik yazımı ve blog yazarlığı gibi farklı alanlarda üretimler yapan Ghosh, 5 Haziran Perşembe, saat 16.00'da Rektörlük Konferans Salonu’nda, roman ve öykü yazarı Ayfer Tunç ile bir açık sohbette buluşacak. Barış Büyükokutan’ın moderatörlüğündeki buluşmada Ghosh ve Tunç tarihsel kurguyu, yurt kavramını ve kültürel farklılığı ele alacaklar. Etkinlikte simültane çeviri olacak.

 

New York Şehir Üniversitesi’nde ders veren Ghosh, The Circle of Reason (1986), The Shadow Lines (1988), The Calcutta Chromosome (1995), The Glass Palace (2000), The Hungry Tide (2004) ve Sea of Poppies (2008) romanlarıyla tanınan yazar, Prix Medicis, Sahita Academy Award, Dan David Prize ve C. Clarke Award gibi edebiyat alanının saygın ödüllerin kazanmıştır.

 

Amitav Ghosh hakkında

 

Amitav Ghosh, 1956 yılında Hindistan'ın Batı Bengal eyaletinin başkenti olan Kalküta'da doğdu. Hindistan, Bangladeş ve Sri Lanka’da büyüdü.  İşe Yeni Delhi'de gazetecik yaparak başlayan Ghosh, Oxford Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi ardından sosyal antropoloji alanında doktorasını aldı. 'Kalküta Kromozomu,' 'In an Antique Land,' 'River of Smoke ,' ' Sea of Poppies,' Circle of Reason ,' ve 'Sırça Saray ' Ghosh'un yazdığı bazı eserlerin adıdır. Ayrıca Ghosh bugüne kadar 'Man Booker' ve 'Asya Booker' gibi birçok önemli ödülün sahibi oldu. Karşılaştırmalı Edebiyat alanında Profesör ünvanı ile Delhi, Columbia, Queens College ve Harvard dersler verdi. Sorbone Üniversitesi tarafından fahri doktora ile ödüllendirildi. Romanları birçok dile çevrilen Ghosh, Locarno ve Venedik Film Festivalleri jürisinde yer aldı. Makaleleri The New Yorker, The New Republic ve The New York Times’ta yayınlandı. http://www.amitavghosh.com/

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.