Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yazarlardan en kötü yazma tavsiyeleri



Toplam oy: 1151

Her yazar olmak isteyen ya da yazarlığa gıptayla bakan kişinin, içine balıklama atlayacağı ilk şeydir yazarlardan tavsiyeler. Sitemizde bol bol yer verdiğimiz bu tavsiyelerden biri oyalanmayı bırakıp hemen yazmaya koyulmamızı öğütler; bir diğeri kendimizi rahatça salıvermemizi söyler, diğeri yazarlık hamurunun nasıl yoğurulacağını özene bezene anlatır...

 

Bu tavsiyelere kulak vermek ya da vermemek bizim elimizdedir; zaten her kural, her öğüt herkese de uymaz. Bu "uymayan" tavsiyeleri ve ipuçlarını derleyen Flavorwire ise, her birini çürütmeyi başarmış. İşte yazarlardan işimize yaramayacak tavsiyeler!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Gecenin bir köründe kalkıp yazdığınız hiçbir şeyi değiştirmek zorunda değilsiniz." — Saul Bellow

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

"Nicelik, niteliği arttırır. Az yazarsanız, işiniz bitmiş demektir." — Ray Bradbury

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

"Okurlarınıza mümkün olduğu kadar kısa sürede bütün bilgiyi verin; belirsizliğin canı cehenneme. Okurların, neyin, nerede ve neden olduğunu tamamen anlamaları gerekir ki, eğer son birkaç sayfayı hamamböcekleri yerse, hikayeyi kendileri bitirebilsin." — Kurt Vonnegut

 

 

 

 


 

 

 

 


 

 

 

"Tutarlılık, hayal gücü olmayanın son sığınağıdır." — Oscar Wilde

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

"Sarhoş yaz, ayık düzelt." — Ernest Hemingway

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

"Normalde görmeye alışık olduğunuz metaforları, teşbihi ya da herhangi bir söz sanatını sakın kullanmayın." — George Orwell

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

"Karakterlerin, mekanların ve şeylerin detaylı betimlemelerinden kaçının." — Elmore Leonard

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

"Editoryal düzelti hariç, tekrar yazmaktan sakının." — Robert A. Heinlein

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

"Koşum atı gibi olmayın! Sadece zevk için çalışın." — Henry Miller

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

"Her zaman için bir Dahi'siniz siz." — Jack Kerouac

 

 

 

 


 

 

 

"Çocuk sahibi olmayın." — Richard Ford

 

 

 

 


 

 

 

 

"Kurgu okumayı bırakın – nasıl olsa hepsi yalan dolan, bilmediğiniz bir şeyi de söylemez zaten (geçmişte çok fazla kitap okuduğunuzu düşündüğüm için bunu varsayıyorum, öyle değilse de yazar olamazsınız zaten)." — Will Self

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

"Kısa bir kelimenin yeterli olabileceği yerde, uzununu kullanmayın." — George Orwell

 

 

 

 


 

 

 

 

 

"Eğer bir yazarın sözlüğe ihtiyacı varsa, hiç yazmasın daha iyi. Aksine, başından sonuna kadar en az üç kez o sözlüğü okumuş olmalı ve ihtiyacı olan bir başkasına vermiş olmalı. Sadece birkaç tane uygun kelime vardır ve benzetiler (sözlüğümü getirin) de kusurlu bir cephane gibidir (şu anda en düşük olarak düşündüğüm şey bu)." — Ernest Hemingway

 

 

 

 

 

 

(Manşet görseli Carl Spitzweg'e aittir.)

 

 

 

 

 

 

 

 

DA

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.