Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yazarları serbest bırakın



Toplam oy: 815

Dünya Hapisteki Yazarlar Günü nedeniyle biraraya gelen yayıncı ve yazar birlikleri, tutuklanan yazarların derhal serbest bırakılmalarını talep etti.



PEN Türkiye Merkezi, Türkiye Yazarlar Sendikası ve Türkiye Yayıncılar Birliği, 15 Kasım Dünya Hapisteki Yazarlar Günü’nde ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celâl, Türkiye’de hapiste olan yazar, gazeteci ve yayıncılarla ilgili olarak “Her ne kadar devletimiz, hükümetimiz onları terörist olarak tanımlasa da, onlar gazetecilik görevleri nedeniyle cezaevine atıldılar” dedi. Gazeteci ve yazarların çoğunlukla Terörle Mücadele Kanunu (TMK) maddelerine dayanılarak tutuklandığını, terörist sayılarak tutuklanma ve yargılanma süreçlerinde hak ihlâllerine uğramalarının özellikle kanunda 2006’da yapılan değişikliklerden kaynaklandığını söyleyen Celâl, “Kanunun 6. ve 7. Maddelerindeki belirsiz ve yoruma açık suç tanımları ve ifadeleri nedeniyle gazeteci ve yazarlar haksız yere tutuklu yargılanıyor ve uluslararası “adil yargılanma” ilkelerine aykırı muamele görüyorlar” dedi.



Metin Celâl, Türkiye’de tutuklu bulunan ve sayısı 70’e ulaşan gazeteci ve yazarların listesini okudu. TMK ile ilgili sorunların Avrupa Birliği raporlarında yıllardır hükümetin dikkatine sunulduğunu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin altında imzası olan Türkiye’nin sözleşmenin gereklerine uyması gerektiğini belirten Celâl, bu kanunla ilgili değişikliklerin hükümetin de gündeminde olduğunu, ancak Adalet Bakanlığı’nın tutukluluk sürelerini kısaltma ile ilgili başlattığı çalışmayı yetersiz bulduklarını, gelişmelerin takipçisi olacaklarını ve hükümete bu konuda öneriler sunacaklarını belirtti.



PEN Türkiye İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan’ın okuduğu bildiride, Türkiye’de muhalif görüşleriyle bilinen, ama bazı antidemokratik ülkelerde yapıldığı gibi “terörle bağlantılı” sayılarak tutuklanan bütün yazar ve gazetecilerin serbest bırakılması talep edildi. Hazırlanan bildiride, PEN’in dünyada tutuklu ya da hükümlü 645 yazarla ilgilendiği ve gelenek hâline getirerek her yıl “hapisteki yazarlara veya ailelerine kart atarak destek olma” çağrısı bağlamında hazırladığı listede, Türkiye’den Muharrem Erbey, Ahmet Şık, Nedim Şener, Ragıp Zarakolu ve Deniz Zarakolu’nun yer aldığı ifade edildi. Bildirinin okunmasının ardından konuşan Yazarlar Sendikası Başkanı Mustafa Köz, düşünce ve ifade özgürlüğünü kısıtlayan müdahalelerinin temelinin 1980’e dayandığını ve endişe verici boyutta sürdüğünü belirtti. “Son yıllarda gazetecilere ve yazarlara yapılan saldırılar çok yoğunlaştı. Bu süreçte yazar örgütlerinin ve bizlerinin işi daha zor ve anlamlı. Yildırmak ve sindirmek istiyorlar, ama yılmayacağımızı ve sinmeyeceğimiz göstermemiz gerekiyor” dedi. Sıranın kime geleceğinin belli olmadığını söyleyen Köz, Ragıp Zarakolu ve Büşra Ersanlı’yı anarak “Ellerinde bir liste var. İçeriye aldıklarının üstünü çiziyorlar. Biz yazarlar olarak buna direneceğiz” dedi.

 

Kaynak: Taraf

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.