Size bir haberimiz var! Geçen sene ilkini gerçekleştirdiğimiz, yılın öne çıkan romanlarını belirleme işine tekrar soyunduk. Yüzlerce liste, onlarca telefon konuşması ve artık yapboza dönen tablo çalışmaları sonucunda (yorgun ve) gururluyuz.
Bu liste, bu yıl basılan binlerce roman arasında hangileri öne çıktı, göstermek için hazırlandı. Edebiyat dünyamız hangi isimler üzerinde hemfikir, saptamak için. Okuma serüveninize ışık tutsun diye. Geri dönüp baktığımızda, bu yıla dair bir bellek oluşturması niyetiyle. Ama, mutlak anlamıyla 'en iyi'leri göstermek amacıyla, hiç değil.
Çünkü, edebiyatın içinde nefes alan bir ekip olarak, yazının numaralanıp sıralanamayacağını, dışarda kalanın içerdekinden pek çok açıdan daha iyi olabileceğini; içeride olanın bile hakkaniyetiyle değerlendirilemeyeceğini ve hatta belki de, dışarıda kalan o bir tanecik romanın gelecek yüzyıllara kalacak yegâne yapıt olma olasılığı olduğunu iyi biliyoruz.
Bu yıl karşınıza 100 değil, 50 romanlık bir listeyle çıkıyoruz. 'Gerçekten' neler hakkında hemfikir olunduğunu anlamamız için, listeyi daha küçük tutmalıydık. 53 seçici, 50 roman seçti. Herkes kendi 10 kitabını önerdi ve ortaklıklar üzerinden, ortaya bu liste çıktı. Yani, seçicilerin her biri, tüm listeden sorumlu değil. Hatta belki de, bir seçicinin hiç mi hiç beğenmediği bir kitap bu listeye girmiş olabilir. Ne ki, bu bizim gözümüzde kaçınılması gereken bir durum değil. Çünkü, bu listeyle bizim amacımız, edebiyat dünyasının ortak sesini sunabilmek.
Aşağıda, ilk 10'luk sıralamasını görebileceğiniz 50 romanlık bu listenin tümüne, Idefix'ten ulaşabilirsiniz. Nitekim, bu liste, Idefix Sanal Kitap Fuarı kapsamında yapılıyor.
Türkçe romanlar, geçen seneye kıyasla, biraz daha yüksek bir oranla girdiler listeye. Ve, yerli genç yazarlarımızı bu sene de bu listede görmek, belki kulağınıza klişe gibi gelecek ama, çok sevindirici. Niye mi? Edebiyatın her zaman diri kaldığı bu coğrafyadan, dijital çağlara ve görsel kültürün baskınlığına rağmen, hala müthiş şeyler çıkabildiğini gösterdiği için. Bir o kadar mutluluk verici olan ise, butik yayınevlerinin bu listedeki görünürlüğü. Batı'da baş döndürücü bir hızla tekelleşen yayın piyasası, bugün Türkiye'de pek de aynı durumda değil. Gelecekte ne olur bilinmez elbette, ama bugün güzel kitapların önemli bir kısmı, birkaç cesur uç beyinin eline bakıyor.
Bana sorarsanız, belki biraz oynamak isterdim bu sıralama ile. Benim kişisel listem, bu olmazdı. Ama, bu hiç de kötü bir durum değil. Hatta diyebilirim ki, bu listenin güzelliği de burada. Size, ne düşündüğünüzü ve neyi sevdiğinizi, bir kez daha hatırlatacak. Bizim hazırladığımız bu listedeki kitaplar, sizin kişisel listenizin ancak bir kısmı olabilir. Kalan kısmı sizde saklı. Değil mi ki, hiçbir liste tamam sunulmaz kimseye.
SabitFikir ailesi adına
İŞTE 2012'NİN ÖNE ÇIKAN 50 ROMANI!
1) Çıplak Deniz Çıplak Ada - Yaşar Kemal
2) Yedinci Gün - İhsan Oktay Anar
3) Vergilius’un Ölümü - Hermann Broch
ÇEVİREN: AHMET CEMAL
4) 2666 - Roberto Bolano
ÇEVİREN: ZEYNEP HEYZEN ATEŞ
5) 1Q84 - Haruki Murakami
ÇEVİREN: HÜSEYİN CAN ERKİN
6) Lizbon’a Gece Treni - Pascal Mercier
ÇEVİREN: İLKNUR ÖZDEMİR
7) Mihman - Akif Kurtuluş
8) Özgürlük - Jonathan Franzen
ÇEVİREN: SEVİN OKYAY
9) Acı Düşler Bulvarı - Cumhur Orancı
10) Sinek Isırıklarının Müellifi - Barış Bıçakçı
romannları tanımadım estetik
Yeni yorum gönder