Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

YKY'den imha iddialarına yanıt: O kitaplar bağışlanamaz durumdaydı



Toplam oy: 356
Dün yayımlanan haberler, Yapı Kredi Yayınları'nın içlerinde baskısı bitmiş kitapların da bulunduğu 10 ton kitabı bir kağıt hurdacısına kilo ile sattığını, bunu yapma nedeninin de piyasa şartlarını manipüle etmek olduğunu iddia ediyordu.

Dün bazı basın organlarında yer alan Yapı Kredi Yayınları’nın (YKY) 10 ton kitabı çöpe attığına dair haberle ilgili YKY'den açıklama geldi:

 

"Söz konusu haber birçok maddi hata barındırmanın ötesinde, kitap piyasasının tereyağı piyasası ile karşılaştırılması ile de içinde bulunduğumuz sektörün dinamikleri konusunda yanlış algı yaratmaktadır. Öncelikle belirtmek isteriz ki Yapı Kredi Yayınları’nın kitapları çöpe atması, Sabahattin Ali ve Nazım Hikmet gibi değerli yazarlarımızın baskısı bitmiş eserlerini imha etmesi söz konusu olamaz.

 

Yapı Kredi Yayınları, 20 yılda deposunda biriken envanter dışı; yani fireli, çok uzun süre sergilenmekten yıpranmış, iade edilmiş, satılamayacak ve bağışlanamayacak kadar kötü durumda olan kitapları, 90’lı yıllarda yapılmış ve bir kısmı dağıtılmış olan sergi kataloglarını ve yine 90’lardan kalan bazı dergiler ile piyasadan toplanmış korsan kitapları imha edilmek üzere satmıştır. Yani imha edilen kitaplar haberde iddia edildiği gibi değerli edebiyatçılarımızın baskısı bitmiş kitapları değildir. Söz konusu miktar da haberde iddia edildiği gibi 10 ton değil, 6 bin 800 kilodur. 

 

Satılan kitapların bir kısmının bandrollü olduğu doğrudur, zira artık birçok korsan kitap üzerinde yine korsan olarak imal edilmiş bandroller de yer almaktadır. Halihazırda piyasadan toplatılan korsan kitaplar Yayıncılar Birliği ve Yayımcı Meslek Birlikleri Federasyonu (YAYFED) tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü gözetiminde imha edilse de 5 yıl öncesine kadar yayınevimiz tarafından da toplanmakta idi. İmha edilmek üzere hurdacıya satılan kitaplar arasında işte bu 5 yıl önceden kalma korsan yayınlar da yer almaktadır.

 

Haberde belirtilen tereyağı operasyonu benzetmesinin ise uygun olmadığının altını çizmek isteriz. Zira kitap piyasası ve yayıncılık sektörünün dinamikleri bundan çok farklıdır. Arzın kısılarak fiyatın yükseltilmesi mümkün değildir. Kitapların fiyatı sabittir; ancak indirim yapılabilmektedir. Haberde ismi geçen Nazım Hikmet ve Sabahattin Ali gibi yazarların telif hakları YKY’de olduğu için başka bir yayınevinin piyasayı bu yollu düşürmesi gibi bir durum da mümkün değildir.

 

Bunlara ek olarak, kitapların alıcı bulduğunun iddia edildiği fuarları da çok yakından takip etmekteyiz. Söz konusu kitaplar bu fuarlarda hiç satılmamıştır. Satılmaları durumunda bize ihbar gelmektedir. Hurdacıya verilişin üzerinden dört ay geçmesine rağmen bu konuda bir ihbar gelmemiştir. 

 

Bu imha sürecinde idari ve prosedürel hata yapıldığını, imha işlemi sırasında hurdacının yanında bulunmamız gerektiğini kabul etmekteyiz. Konuyla ilgili olarak sorumlulara gerekli uyarılar yapılmış ve süreçler yeniden gözden geçirilerek bunun tekrarlanmaması için gerekli önlemler alınmıştır.

 

Son olarak Yapı Kredi Yayınları’nın her yıl yüzlerce yeni başlıkta kitabı, herhangi bir satış kaygısı duymadan, ülkemizde edebiyat ve araştırma dünyasına destek amacıyla bastığını bir kez daha hatırlatmak isteriz."

 

 

Dün yayımlanan haberler, Yapı Kredi Yayınları'nın içlerinde baskısı bitmiş kitapların da bulunduğu 10 ton kitabı bir kağıt hurdacısına kilo ile sattığını, bunu yapma nedeninin de piyasa şartlarını manipüle etmek olduğunu iddia ediyordu.

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.