Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Yusuf Atılgan için bir arada



Toplam oy: 925

Modern Türkiye edebiyatının köşe taşı olmuş ancak yeterli akademik ilgiyi görememiş yazarlarına odaklanmayı amaçlayan 'Modern Türk Edebiyatı Konferansları' dizisinin ilkini geçtiğimiz yıl yazar Tezer Özlü’ye adayan Kadir Has Üniversitesi, bu yıl Yusuf Atılgan'a odaklanacak.

 

 

Kadir Has Üniversitesi Amerikan Kültür ve Edebiyatı Bölümü ve Türk Dili Ders Koordinatörlüğü’nün ortaklaşa düzenlediği Yusuf Atılgan Sempozyumu, eleştirmen-yazar Doğan Hızlan’ın açılış konuşmasıyla Cibali Kampüsü’nde 18-19 Ekim 2012’de gerçekleşecek.

 

 

Eşi ve oğlu da orada

 

 

1959’da yayımlanan ‘Aylak Adam’la Türkçe edebiyattaki en belirgin ‘flaneur’ tiplemesini yaratıp, varoluşçu bir perspektif sunan, 1973 yılında yayımlanan ‘Anayurt Oteli’ ile de deneysel psikolojik romanın en çarpıcı örneklerinden birini yaratan Yusuf Atılgan’ın eserleri karşılaştırmalı okumalar, varoluşçuluk, flaneur edebiyatı, modernleşme, psikanaliz, toplumsal cinsiyet, kent-taşra ikiliği, edebiyat-sinema ilişkisi, toplumsal cinsiyet, minör edebiyat ve siyaset-edebiyat ilişkisi gibi birçok bağlamda tartışılacak.

 

 

 Açılış konuşmasını eleştirmen-yazar Doğan Hızlan’ın yapacağı sempozyuma, Fatih Özgüven ve Zahit Atam gibi sinema eleştirmenleri de konuşmalarıyla katkıda bulunacak. Toplam 18 konuşmacının sunum yapacağı sempozyumun kapanış konuşmasını ise Yusuf Atılgan’a dair ‘içeriden’ bir yorum sunacak olan eşi Serpil Atılgan ve oğlu Mehmet Atılgan yapacak. Etkinliğin düzenleme komitesi, Selhan S. Endres, Şehnaz Şişmanoğlu Şimşek, Ahmet Ergenç, Özge Ercan ve Bülent Eken'den oluşuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program nasıl?

 

 

18 Ekim, Perşembe

09:30 -10:00 Kayıt

10:00 -10:30 Açılış Konuşması: Doğan Hızlan

10:30 -11:20 I. Oturum

Moderatör: Bülent Eken

“Atılgan’da Asılanlar” Hilmi Tezgör (Yeditepe Üniversitesi)

“Aşk ve Profanlaşma: Bir Anayurt Oteli Konaklaması” Yüce Aydoğan (Boğaziçi Üniversitesi)

11:20 -11:40 Çay-kahve arası

11:40 - 12:30 II. Oturum

Moderatör: Şehnaz Şişmanoğlu Şimşek

“Üç Roman-Üç Film: Kafka, Perec ve Atılgan Uyarlamalarına Karşılaştırmalı Bir Bakış” Sedat Gencer ve Tülay Gencer (Süleyman Demirel Üniversitesi, Eren Üniversitesi)

“Aylak Adam ve Tuhaf Bir Kadın Caddelerde Gezinirken: Aynı Caddeler, Ayrı Deneyimler “ Nihal Bozok ve Meral Akbaş (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)

12:30 -13:30 Öğle yemeği

13:30-14:10 Davetli Konuşmacı: Fatih Özgüven

14:10-14:30 Çay-kahve arası

14:30 -15:20 III. Oturum

Moderatör: Hilmi Tezgör

“Aylak Adam ve Minör Edebiyat” Senem Timuroğlu (Özyeğin Üniversitesi)

“Yeraltının İki Yüzü: Zebercet ve C” Ahmet Ergenç (Kadir Has Üniversitesi)

15:20 -15:40 Çay-kahve arası

15:40 -16:30 IV. Oturum

Moderatör: Yüce Aydoğan

“Aylak Adam’ın Anti-Kahraman C.’nin Toplumsal Rollerle İlişkisi” Evşen Mercan Çerkesli (İstanbul Kavram Meslek Yüksekokulu)

“Bataklığın Aynasında ‘Görülen”’ Aslan Erdem (Yeditepe Üniversitesi)

 

 

19 Ekim, Cuma

10:30 -12:00 V. Oturum

Moderatör: Talat Parman

“Aylak Adam: Tekinsiz ve Tutamaksız” Seçil Ürkmez (İstanbul Üniversitesi)

“Kayıp Cennetin İzinde Bir ‘Aylak’ Adam” Nazlıhan Aktaş (İstanbul Üniversitesi)

“Bekleyen Bir Karakter Olarak Zebercet: Dürtü Kuramından Perversiyona Bakış” Seval Birdal (İstanbul Üniversitesi)

“‘Çekirdeksiz’lik Hali: Zebercet’in Ruhsal İşleyişinin Ödip Öncesi Dönem Bağlamında Değerlendirilmesi” Sedef Tarçın Şakır (İstanbul Üniversitesi)

12:00 -13:00 Öğle yemeği

13:00 -13:50 VI. Oturum

Moderatör: Aydın Çam

“Sahibini Arayan ‘Defo’” Fatma Damak (Boğaziçi Üniversitesi)

“Yusuf Atılgan ve Haldun Taner’de Ayarsızlar: Tıkırındaki Düzene Eleştirel Bir Bakış”  Kabil Demirkıran (Boğaziçi Üniversitesi)

13:50 -14:10 Çay-kahve arası

14:10 -15:00 VII. Oturum

Moderatör: Ahmet Ergenç

“Canistan’da İktidarın Hem Ödülü Hem Bedeli Olarak ‘Erkeklik’” Pelin Aslan (Boğaziçi Üniversitesi)

“Aylak Adama Arkadan Yaklaşmak: Queer Bir Okuma Mümkün mü?” Özge Karlık (Orta Doğu Teknik Üniversitesi)

15:00 -15:20 Çay-kahve arası

15:30 -16:40 VIII. Oturum

Moderatör: Pelin Aslan

“Aylak Adam Neden Issız Adam Değildir” Şenay Tanrıvermiş (Kadir Has Üniversitesi)

“Aylak Adam ve Beyoğlu Sinemaları” Aydın Çam (Doğuş Üniversitesi)

“Aylak Adam’ın İstanbul’u” Elif Şafak (Mimar Sinan Üniversitesi)

16:50 -17:30 Davetli Konuşmacılar

Zahit Atam, Murat Akser

17:30 -18:30 Kapanış Konuşması

Serpil Atılgan, Mehmet Atılgan, Ahmet Ergenç

18:30 -19:30 Kokteyl

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.