Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Z Akademi'den iki atölye



Toplam oy: 698

"Konusunu seven insanları, konulara meraklı kişilerle buluşturmak isteyen" Z Akademi, eğitmenliğini Ahmet Ergenç'in üstlendiği "Oğuz Atay: Oyun ve İroni" ile Ayşe Tütüncü'nün eğitmenliğinde "İki ses birbirine nasıl kavuşur?" adlı atölyelere ev sahipliği yapıyor.

 

7 Aralık'ta saat 14.00 - 18.00 arasında gerçekleşecek atölye için Ergenç şöyle diyor:

 

"Oğuz Atay için ‘oyun’ ve ironi çok merkezi kavramlar. Hemen hemen bütün kitaplarında dış dünyanın can sıkıcı hakikatleriyle ‘oyun’a başvurarak alay eden ve böylece hakikatlerin altını boşaltan (ya da zaten altının boş olduğunu gösteren) Oğuz Atay’ın eserlerine –özellikle de, adı üstünde, Tehlikeli Oyunlar ve Oyunlarla Yaşayanlar’a- ‘oyun’ meselesi üzerinden bir okuma yapmaya çalışacağız. Dünyayı rasyonel ve pragmatist bir bakışla son derece ‘sıkıcı’ ve ‘yavan’ bir hale getiren Homo Faber (yapan, eden insan) ile Homo Ludens (oyun oynayan insan) arasındaki farkları tartışıp Oğuz Atay karakterlerini birer Ludens’e çeviren meziyetleri incelerken oyun ile hayat arasındaki ilişkiyi de incelemiş olacağız. Böylece yerleşik ‘tutunamayanlar’ okumasından uzaklaşıp, ‘tutunmak istemeyenler’e doğru bir kanal açmış olacağız. Okumalar esnasında Yıldız Ecevit’in Oğuz Atay kitabı Ben Buradayım’dan, Huizinga’nın Homo Ludens incelemesinden, Adorno’nun ‘Aydınlanma’ eleştirisinden, Foucault’nun rasyonalizm ve otorite eleştirisinden ve zaman zaman da varoluşçu felsefecilerden faydalanacağız. Nurdan Gürbilek’in metinleri de daimi bir referans noktası olacak."

 

İki ses birbirine nasıl kavuşur?

 

11 Aralık'ta 19.00-21.15 saatleri arasında düzenlenecek "İki ses birbirine nasıl kavuşur?" başlıklı atölye için ise Tütüncü'nün sözleri şöyle:

 

"Sorularımız var: Bach ve İsmail Dede Efendi meşketseler ne olurdu? Elektro gitarist Joe Satriani Aşık Veysel’den hangi ilhamı almıştı? Neşet Ertaş ile Led Zeppelin arasındaki yedi farkı bulunuz? Zamanında, konservatuarın ismi Dar’ül Elhan iken bünyesi içinde yer alan Şark Musikisi bölümü 1926–1940 arasında niçin kapalı kaldı? Türkiye’de 80’li yıllarda 'devrimci müzik' takipçilerinin bazıları Mozaik grubunun elektro gitarı da bünyesine almasına neden kızdılar? Piyano emperyalist bir saz mıdır? Dışarda ne olurken içerde ne oluyordu? Ve tersi... Türküler şu an bize ne söylüyor? 'Bir ses, ancak onu duyan kulaklar olduğunda tınlamaya başlar' cümlesi kimin? Legato mu, bağlı mı? Katil bahçıvan mı?

 

"Bol bol ve çeşitli müzikler dinleyip kafamızı işleterek Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana olan döneme ilişkin soruların izini süreceğiz. Bu izlek üzerinden sonunda her birimizin kendi dinleme listesini oluşturacağı bir çalışma bu. On yıllardır, savrula savrula, dünyada bir 'kim' olduğumuzu aradığımız bir toprak parçası üzerinde yaşadığımızı da düşünürsek, şahsi dinleme anılarının araştırmamıza katkısı büyük olacaktır.

 

"Nihayetinde bir müzik sosyolojisi araştırmasına dönüşebilecek bu atölyenin sonunda çıkacak olası yazı ve değerlendirmeler Z Akademi’nin bağlantılı olduğu bazı yayınlarda yayımlanacak ve umut ediyoruz ki, müzik litaratürüne de katkı sağlayacaktır…"

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.