Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Zadie Smith'ten Elif Şafak'a destek mektubu!



Toplam oy: 986

 

Elif Şafak’ın “İskender” romanını yazarken Zadie Smith’in “İnci Gibi Dişler” romanını şablon aldığı yönündeki iddialar üzerine başlayan tartışmalarda önemli bir gelişme yaşandı.

 

'İnci Gibi Dişler' romanının yazarı Zadie Smith, Elif Şafak'a yazdığı mektupta intihal iddiasını tümüyle saçma sapan ve gülünç bulduğunu belirtti.

Elif Şafak’ın “İskender” romanını yazarken Zadie Smith’in “İnci Gibi Dişler” romanını şablon aldığı yönündeki iddialar üzerine başlayan tartışmalarda önemli bir gelişme yaşandı.“İnci Gibi Dişler” romanının yazarı Zadie Smith, Şafak’a yazdığı mektupta iddiaları gülünç bulduğunu söyledi. Smith şöyle yazdı:

 

 

“Sevgili Elif. Hanif Kureishi bana her ikimizin kitaplarıyla ilgili saçma sapan haberlerin yer aldığı linki yolladı. Sana sadece sunu söylemek istedim, ben bu iddiaları tamamen gülünç buldum. Umarım her şey güzel olur, lütfen bu zehirli insanların seni etkilemesine, aşağı çekmesine izin verme, bir yazardan bir başka yazara hayranlıkla, Zadie.”

 

ŞAFAK: BENİ DUYGULANDIRDI 

 

Zadie Smith, Elif Şafak’a yolladığı mektubun hemen ardından Şafak’ın edebiyat ajansına da bir mektup yollayarak bu iddiaları gülünç bulduğunu, ciddiye almadığını yineledi. Elif Şafak ise konuyla ilgili HABERTÜRK’e yaptığı özel açıklamada; "Zaten başından beri ben bu konuda tavrımı çok net koydum. Zadie Smith’in bana kendiliğinden yazması ve yazarları yıpratmak için uydurulan bu tür lafları saçma bulduğunu söylemesi manidar. Beni duygulandırdı. Kalemine hep saygı duyduğum bir yazardı, yüreğine ve kişiliğine de bir o kadar saygı duydum” dedi.

 

Yorumlar

Yorum Gönder


Yakın bir zamanda annemin evine gittim, kitaplığında İskender vardı. Niçin aldığını sordum. Kitabı okumadığını söyledi, çok satanlar rafında durduğu için aldığını da biliyorum. Ve o kitabın okunmayacağını da biliyorum. Pek çok insanın evinde de aynı durumda olduğunu tahmin edebiliyorum. Elif Şafak gibi yazarlar Best Seller raflarından yazın deniz kenarında okunmak için alınır, asla okunmaz, okunsa da yarım kalır ya da bir daha el sürülmez...

43%
57%

eleştiriler elif şafak'ı en fazla ticari kayıba uğratabilir, yazarlığından birşey kaybetmeyeceğine göre sıkıntısı nedir? zadie smith'in mektubunu paylaşma kararı alması süreci daha düşündürücü. kendisi mi istedi, yoksa yayın evi veya bir başka kuruluş mu? çünkü bu haber eleştiri almasını önlemeyecektir.

53%
47%

Kitabın İngilizcesi (orijinali) daha yayınlanmamış. Zadie Smith nasıl bu kadar emin olabiliyor?

Bir de hiç anlam veremediğim, Elif Şafak'ın kendisini eleştiren herkese karşı takındığı tavır. Herkes mi sizin kötülüğünüzü istiyor Elif Hanım? Sizi sevmeyen, eleştiren herkes mi akrep? O eleştirileri bir dinlemeye çalışsanız belki? Ya da boşverin, dinlemeyin.

39%
61%

Bir ajans bir ajansa demiş ki böyle böyle bir durum var, iki satır bi yazı geçin de yüzümüzü aklayalım. Acaba Kitabı okumuş mu Zadie Smith? Hiç sanmıyorum.

37%
63%

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.