Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı'nın yazarı vefat etti



Toplam oy: 525

Otobiyografi ve felsefi deneme türlerinin sınırlarını esneten Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı'nın yazar Robert Pirsig, 24 Nisan günü, 88 yaşında vefat etti. Bir baba ve oğlunun motosikletle Amerika Birleşik Devletleri'ni bir uçtan bir uca geçişini anlatan roman 1974'te yayımlanmış ve kısa sürede çok satanlar listelerine girmişti.

 

Pirsig'in yayıncısı William Morrow & Co'nun editörü Peter Hubbard, Robert Pirsig'in bir süredir kötüye giden sağlık durumu neticesinde Maine'deki evinde hayatını kaybettiğini doğruladı. Otobiyografik ögelerin ağırlıkta olduğu ve 100 yayıncı tarafından reddedildikten sonra sonunda basılma imkanı bulan Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı'nda yazarın şizofreni teşhisi aldığı döneme ilişkin geriye dönük anlatılar da bulunuyor.

 

 

 

 

Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı'nın yayınlandıktan kısa süre sonra çok satanlar listelerine girmesi üzerine Pirsin, "Motosiklet gibi bir makine yaratan klasik değerlerle, bir köy yolunun güzelliğini deneyimlemek gibi romantik değerler arasındaki çatışmayı çözmek için yola çıktıklarını" belirtmişti.

 

Minneapolis'te doğan yazar yüksek IQ'ya sahipti ve liseden 15 yaşında mezun olmuştu. Yazar 1960'lı yıllarda ruhsal rahatsızlıklar sebebiyle hastaneye yatmadan evvel üniversitede felsefe bölümünü bitirmiş ve bir süre teknik yazar olarak çalışmıştı. Yazarın bu yıllardaki felsefi düşünceleri ve 1968 yılında, en büyük oğlu Christopher'la Amerika Birleşik Devletleri'ni bir uçtan bir uca motosikletle geçmesinin de dahil olduğu kişisel tecrübeleri Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı'nın özünü oluşturdu.

 

 

Pirsig daha sonra 17 yıl boyunca bir devam romanı üzerinde çalıştı ve iki kurgusal karakterin bir botla Amerika'nın doğu yakasına yaptıkları seyahati anlatan Lila Ahlakın Sorgulanması 1991 yılında yayınlandı.

 

Pirsig hayatının 30 yılını South Berwick, Maine'de eşi Wendy, iki çocuğu ve üç torunuyla geçirirken Zen ve Motosiklet Bakım Sanatı'na ilham veren yolculuğa beraber çıktığı oğlu Christopher ise 1979 yılında hayatını kaybetti.

 

 

 


 

 

 

Kaynak: The Guardian

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.