Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Haber

Haber

Âkif'ten bugüne kalanlar



Toplam oy: 673

Mehmet Âkif yılının son günlerinde Âkif'in hatıraları, kapsamlı bir sergiyle görücüye çıkıyor. Türk Telekom'un düzenlediği 'Vefatının 75. Yılında Mehmet Âkif Ersoy Sergisi', aile fotoğraflarından mektuplarına, kitaplarının imzalı nüshalarından hakkında kaleme alınan yazılara, el yazısı notlarından İstiklal Marşı'nın taş plaklarına kadar Âkif'le ilgili pek çok orijinal belgeyi bir araya getiriyor.



Mehmet Âkif Ersoy
, 1873 yılının Aralık ayında Fatih ilçesinin Sarıgüzel semtinde dünyaya gelmiş, 27 Aralık 1936 Pazar günü saat 19.45'te Beyoğlu'ndaki Mısır Apartmanı'nda vefat etmişti. İstiklal Marşı şairimizin 'toprakta gezinen gölgesine toprak çekilmesinin' üzerinden 75 yıl geçti. Vefatının 75., İstiklal Marşı'nın kabulünün 90. yılı olması nedeniyle 'Mehmet Âkif yılı' ilan edilen 2011 yılının da son ayına girmek üzereyiz. Âkif yılının son günlerinde şairin hatıraları kapsamlı bir sergi ile görücüye çıkıyor. Türk Telekom tarafından altı aylık bir çaba sonunda hazırlanan 'Vefatının 75. Yılında Mehmet Âkif Ersoy Sergisi', 1 Aralık Perşembe günü Ankara Resim ve Heykel Müzesi'nde açılacak. 11 Aralık'a kadar açık kalacak sergi, 17-31 Aralık arasında Fatih Ali Emiri Kültür Merkezi'ni mekan tutacak.

 

Sergi sayesinde Âkif'in aile fotoğraflarını, dostlarına ve ailesine yazdığı mektupları, başmuharrirliğini yaptığı Sebilürreşat'ın cilt örneklerini, Darülfünun muallimliği zamanına ait imtihan kâğıtlarını, imzalı Safahat'ları, ilk Meclis dönemi belgelerini, İstiklâl Marşı hatıralarını, Şehbal, Resimli Mecmua, Hayat, Cumhuriyet, Hakimiyet-i Milliye gibi gazetelerdeki Âkif haberlerini, Turgut Özal'ın bir dergide yayımlanmış Âkif makalesini, vefatından sonra yapılan anma toplantılarıyla ilgili dokümanları ve hakkında yazılan kitapları ilk kez bir arada görme imkânı olacak. Ömer Faruk Şerifoğlu'nun küratörlüğünde hazırlanan sergide kabulünün 90. yılı münasebetiyle İstiklâl Marşı'nın farklı bestelerine ait notalar, taş plaklar, bestekârlarla ilgili görsel malzemeler de yer alıyor. Sergi, Mehmet Âkif'le ilgili bu kadar çok orijinal belgeyi ilk kez bir araya getiriyor.

 

75. Yıl Sergisi'nde sürpriz belge ve fotoğraflar da bulunuyor. Bunlardan biri İbrahim Alaattin Gövsa'nın muallimlik imtihanıyla ilgili belge. Ahmed Hikmet Müftüoğlu, Mehmet Âkif ile Ferid Kam'ın imzalarının yer aldığı ve sahaflarda bulunan belge, Âkif'in İbrahim Alaattin Gövsa'nın hocalarından olduğunu gösteriyor.



1950'li yıllardaki yol düzenlemelerinden Âkif'in Edirnekapı Mezarlığı'ndaki kabri de nasibini almıştı. Mezar, Edirnekapı Şehitliği'ne Ahmed Naim Baban ve Süleyman Nazif'in yanına taşındı. Vefatının 75. Yılında Mehmet Âkif Sergisi'nde Âkif'in ilk mezarının fotoğrafı da yer alacak. Konya Çelebisi Mehmet Velet İzbudak'ın Mehmet Âkif'e hitaben yazdığı el yazısı not, Resmî Gazete'nin İstiklâl Marşı'nın kabulüne ait 12 Mart 1921 tarihli nüshası, Âkif'in imzalı resimleri de sergide dikkat çeken hatıralardan.

 

 

 

Kaynak: Zaman

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Haber Yazıları

İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali (İTEF) İtalya Özel programıyla sanatseverlerin karşısına çıkıyor. 23-27 Ağustos 2021 tarihleri arasında ekranlara gelecek olan etkinlikler sayesinde İtalya'ya ve İtalyan edebiyatına uzanan yeni bir yol açılacak.

 

 

Sanat Kritik’in yeni podcast serisi, Seval Şahin’in editörlüğünde dinleyicilerle buluşuyor. “Yaz Sıcağında Bir Esinti” başlıklı serinin ilki 120. doğum yıldönümü vesilesiyle Ahmet Hamdi Tanpınar’a ayrıldı. Dergâh Yayınları’nın desteğiyle hayata geçen projeye farklı alanlardan birçok yazar, şair, sanatçı ve akademisyen katıldı.

Kültür Sanat Şehir dergisi Z, 5. kez okur karşısında. Zeytinburnu Belediyesi tarafından yayımlanan tematik dergi, “kütüphane” konusunu mercek altına alıyor. 508 sayfa boyunca insanlık tarihinin bilinen en eski dönemlerinden günümüze kadar farklı kültürlerde kütüphanenin seyri, kütüphanenin unsurları, kütüphaneciler, kütüphane sahipleri ve kütüphane literatürü inceleniyor. 

Türk edebiyatının usta ismi Sait Faik Abasıyanık'ın hatırasını yaşatmak amacıyla her yıl bir öykücüye verilen "Sait Faik Hikâye Armağanı" bu kez Şermin Yaşar'ın oldu.

 

Sosyal medya paylaşımları, konuşmalar, anketler, veriler gösteriyor ki pandemi günlerinde evde geçen zamanın ciddi bir kısmını kitaba ayırdık. Türkiye ve dünya genelinde İNSAMER'in yaptığı araştırma kitap yayımı ve okuma oranlarındaki artışa odaklanıyor. Kitapyurdu ve Idefix sitelerinden alınan veriler de korona istatistiklerine katkı sunuyor.

 

 

 

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.