Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Aman, roman duyulmasın!




Toplam oy: 1403

Dan Brown'ın son romanı Inferno'nun çevirileri esnasında, iki ay boyunca kimseyle iletişim halinde olmadan, son derece yüksek güvenlik önlemleri altında çalışan çevirmenlerin yaşadıklarını öğrendik bu hafta. Ancak bu, geçtiğimiz yıllarda başka "çok satar olması muhtemel" romanların yayımlanmasından evvel alınan önlemlerin yanında çok aykırı durmuyor. İşte, romandan bilgi sızdırılmaması için alınmış çılgınca önlemlerden birkaç örnek:

 

 

 

 

 

 

Dan Brown- Inferno

 

 


Plan: Çevirmenleri hapsetmek

 

 

En güncel olanla başlayalım... Dan Brown romanlarına antipati duyan insanlar var, ancak çevirmenleri bir binada toplayarak, tüm iletişim yollarını kapatmak? Hangi ara geldik buna?

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

J.K. Rowling- Harry Potter ve Melez Prens

 

 

 

 

 

 

 

 

Plan: Matbaacıları denetim altında tutmak

 

 

 

Bir kitap yayımlanmadan önce onu bir sır gibi saklamak bir şekilde mümkün olabilir, ancak basım başladığımda, pek çok gözün, elin, o sayfalar üzerinde gezinmesini nasıl engelleyebilirsiniz? 2005 yılında çıkan bir makalede, Harry Potter ve Melez Prens'in baskısı sırasında yaşananlar anlatılyordu: "Sözleşme geldikten sonra hepimizin fotoğrafını çektiler ve hepimiz özel kimlik kartlarıyla dolaşmaya başladık. Kitapların ciltlendiği bölüm ile baskı odası arasında iki koruma yer alıyordu. Yanlış basılan sayfaların atıldığı çöpün başında dahi bir güvenlik görevlisi duruyordu."

 

 

 

 

 

 

 


 

Charlaine Harris- Sonsuza Dek Ölü

 

 

 

Plan: Yazarı hapsetmek.

 

 

 

Harris, son romanını tanıtmak için bir kitap turu gerçekleştirmeyeğini duyurdu. "Romanı okuyanlar o esnada öyle sorular soruyorlar ki, henüz okumayanlar için romanın büyüsü kaçabiliyor," diyen yazar, maalesef eve kapanmakla bu olayın üstesinden gelemeyecek gibi. Şimdiden, Alman bir hayranı son bölümü internete sızdırdı ve pek çok kişinin okumasına sebebiyet verdi.

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Stieg Larsson- Ejderha Dövmeli Kız

 

 

 

 


 

 

 

Plan: Eleştirmenler üzerinde baskı kurmak

 

 

 

 

Milenyum Üçlemesi yayımlandıktan ve roman İsveç'te beyazperdeye uyarlandıktan sonra, David Fincher'ın da romanı uyarlayacağı duyuldu. Bu filmin ön gösterimine davet edilen eleştirmenlerden biri -New Yorker'dan David Denby-  her ne kadar eleştirmenlerin hiçbir yorum yapmamalarına dair bir ambargo getirilmesine rağmen, bu ambargoyu hiçe saydığı için, bundan sonra Scott Rudin'in yapımcılığını üstlendiği hiçbir filmin gösterimine davet edilmeyeceği söylendi.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

JK Rowling- Harry Potter ve Ölüm Yadigarları

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Plan: Tehditler, avukatlar ve büyüler (muhtemelen)

 

 

 

Harry Potter serisinin yayınevi Bloomsbury, sızdırılması mümkün roman bilgilerine karşılık kitabevlerine, belli bir tarih ve saat vererek, romanı o saatte çıkarmalarını tembihlemiş. Ancak unuttukları nokta, internetten sipariş verenlerin, romana daha erken sahip olabilecekleriymiş. Son anlarda fark edilen bu karışıklığa karşı geliştirilmeye çalışılan ambargo da sonuç vermeyince, eleştirmenlere karşı girişilen Cruciatus büyüleri, GPs takipleri ya da avukatlar da devreye sokulmuş.

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


George RR Martin-  A Dance With Dragons (Ejderhalarla Dans)

 

 


 

 

 

Plan:"Kafasını kesin ve bir kazığa oturtun!"

 

 

Amazon Almanya, Ejderhalarla Dans romanının 180 adedini erkenden yola çıkarınca, George RR Martin bu durumdan hiç memnun olmamış tabi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DDD

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.