Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Beatles kütüphanesine giden yol




Toplam oy: 1645

İlk albümleri Please, Please Me Zola'nın 50. yılı şerefine Zola Books, The Beatles üyelerinin en çok etkilendikleri ve sevdikleri kitaplar ile yazarları derlemiş. Bakalım Ringo Starr, John Lennon, Paul McCartney ve George Harrison kimleri okumayı seviyorlarmış?

 

J.R.R. Tolkien- Yüzüklerin Efendisi, Yüzük Kardeşliği

 

"Apple Film'den Denis O'Dell, Beatles üyelerinin oynayacağı bir Yüzüklerin Efendisi filmi çekmek istiyordu çünkü o dönemde Yüzüklerin Efendisi, hippiler için bir kült roman haline gelmişti. Bir süreliğine grup bu öneriyi dikkate aldı. Hatta John Lennon Gandalf'ı, Paul McCartney Frodo'yu oynamayı düşündü. Stanley Kubrick ise yönetmen koltuğuna oturmaya niyetliydi. Ancak bu ilginç proje daha sonra rafa kalktı."

 

Howard Sounes, Paul McCartney'in Özel Hayatı adlı kitabından

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

Dylan Thomas- Under Milk Wood

 

"Feribot ve otobüsle yaptığım yolculuklarda hep okuyacak bir şeyler olsun isterdim yanımda, bir şiir ya da oyun kitabı gibi. Philips Son & Nephews'den alırdım kitaplarımı, Dylan Thomas'ın pek çok kitabını oradan almıştım mesela, Under Milk Wood da onlardan biriydi. John Steinbeck okurdum, Samuel Beckett, Godot'yu Beklerken'i. Bazen kitap çalardım. Girip kolayca kitap çalabileceğiniz bir kitapçı vardı."

 

Barry Miles'ın Paul McCartney: Bugünden Yıllar Önce kitabından


 

 


 

 

 

 

 

 

Timothy Leary, Ralph Metzner, Richard Alpert- The Psychedelic Experience

 

"Bir başka ziyaretinde Barry Miles, John Lennon'a, ABD'de bir süre önce yayımlanmış bir kitabı gösterdi. Timothy Leary, Ralph Metzner ve Richard Alpert'in yazdığı The Psychedelic Experience (Saykodelik Tecrübe). Teyzesi Mimi'nin dikkatini çeken bir acelecilikle, en ince sayıyı çekip eldı ve dükkanın içinde kıvrılıp hepsini okudu. Alternatif dinler konusunda, en az Hıristiyanlık ve İslam kadar eski bir dinin olduğu inancını o zaman dikkate almaya başladı."

 

Philip Norman'ın John Lennon: Hayatı isimli kitabından 

 

 

 


 

 

 

 

 

Paramahansa Yogananda- Bir Yoginin Otobiyografisi

 

Ravi Shaknar gençlik yıllarında Paramahansa Yogananda ile tanışmış ve daha sonra George Harrison'a Bir Yoginin Otobiyografisi'ni hediye etmişti. George şöyle yazmıştı daha sonra: "O gün kitabın kapağında yer alan Yogananda'nın gözlerine baktım ve sanki benim içimde bir şeylere bakıyordu. O günden beri Yogananda'nın büyüsü altındayım."

 

Gary Tillery'nin George Harrison'ın Ruhani Biyografisi kitabından

 

 

 


 

 

 

 

 

Terry Southern- The Magic Christian 

 

"Candy filminden sonra aktörlüğün çok kolay olduğunu düşünmüştüm. Ancak sonra The Magic Christian (Sihirli Hıristiyan) geldi ve yine aynı yazarın, harika biri olduğunu düşündüğüm Terry Southern'ın kitabıydı. Çünkü repliklerin, kameradan daha önemli olduğuna inanıyorum, söyleyeceklerimizin yani. Bu nedenle The Magic Christian'ı seçtim."

 

Ringo Starr'la 1969 yılında yapılan bir söyleşiden

 

 

 


 

 

Geoffrey Chaucer- Canterbury Hikayeleri

 

"İngiliz Edebiyatı dersinde dünyanın en harika öğretmenine sahiptim. Liverpool'dan gelen 16 yaşında ergenler olmamıza rağmen bize edebiyat aşkını aşılamaya uğraştı. Onun büyük sırrı, dahiyane hamlesi şu oldu: Bizi Chaucer ile tanıştırdı. Kitaba bayılmış ve Chaucer'i "adamım" olarak kabul etmiştim. Büyülenmiştim adeta."

 

Barry Miles'ın Paul McCartney: Bugünden Yıllar Önce kitabından 

 

 


 

 

 

Lewis Carroll- Alice Harikalar Ülkesinde

 

"Lucy in the Sky with Diamonds'ı yazarken John başlığı ve şarkının ilk dizesini bulmuştu. Alice Harikalar Ülkesinde'den esinlenmişti. O kitabı hepimiz okumuştuk ve alıntılar yapıp duruyorduk. Galiba bu kitabı hepsinden iyi biliyorduk."

 

Barry Miles'ın Paul McCartney: Bugünden Yıllar Önce kitabından 

 

 

 


 

 

 

 

Arthur Janov- İlk Çığlık Terapisi

 

"Lennon kendi kendine müzik yapmasının, üretmesinin yanısıra başka alanlarla da ilgilendi. ABD'li psikoterapist Arthur Janov'un İlk Çığlık Terapisi kitabını okuduktan sonra Yoko Ono ile Los Angeles'a uçtu ve birkaç ayı Janov'un terapi seanslarına katılarak geçirdi. Bu terapi sınıfında, katılımcılar yere yatıyor, kötü anılarını düşünüyor ve bunlarla ilgili acılarını bitirmek için çığlık atıyorlardı."

 

Jeff Burlingame'in John Lennon: Hayal Et kitabından

 

 

 

 

DDD

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.