Güzel kütüphaneleri seyretmeyi, incelemeyi, oturup saatlerce kitap okumayı kim sevmez? Hele bir de bu kütüphane sizin hayal gücünüzü çalıştıracak, eğlenceli ve merak uyandıracak bir şekilde tasarlanmışsa? Hem göze, hem ruha hitap eden bu mekanlara tek tek gidebilmek ne güzel olurdu!
Mimar Moon Hoon, Güney Kore'de yer alan Panorama Evi'nin dizaynını yaparken, buranın çok amaçlı bir kütüphane olmasını amaçlamış. Ahşap kaydırak (ki evdeki yetişkinler tarafından da kullanılıyor!), kitap raflarından oluşan basamakların yanında yer alıyor. Burada her parçanın birden fazla kullanım alanı var, böylece evin atıl bir köşesi olmaktan çok uzak. Aile burayı aynı zamanda sinema salonu, çalışma ve okuma odası olarak da kullanabiliyor.
Seattle Merkez Kütüphanesi'nin renkli çocuk katı, ziyaretçilerini daha ilk kattan etkisi altına almasının yanısıra, ferah ortamında yer alan ve her yaştan çocuğun ilgisini çekebilecek "edebi oyun alanı"na da sahip. Güneş ışığının her daim içeride olduğu bu kütüphane, okumayı sevmeyen çocuğu bile bir kitap kurdu haline getirebilir!
Alışveriş merkezlerinin içinde dahi güzel kütüphaneler yaratılabileceğine örnek: Danimarka'da yer alan ve Bosch & Fjord'ün tasarladığı Hjorring Kütüphanesi. Etrafta dolanan kırmızı şeritte kitaplar sergilenebilirken, renkler herkesin içini açıyor. Okuma alanı, "şair merdiveni" adı verilen ve yüksek sesle şiir okuyan dev bir ağız, tırmanıp kitabınızı okuyabileceğiniz bir ağaç ve çok daha fazlası... Burası her kitap aşığının seveceği bir yer.
Eğer açık havada kitap okumayı sevenlerdenseniz, Almanya'nın Medgeburg kentinde sıradışı ve umumi bir kütüphane deneyimine hazır olun! Kentin bir bölümünde terk edilmiş endüstriyel parçaları kullanan semt sakinleri ve KARO mimarları, bu alana kitaplar yerleştirmişler. Dilediğiniz kitabı alabiliyor, okuduktan sonra geri götürüp bir yenisini alabiliyorsunuz. Aynı zamanda okuma günleri ve sanat etkinlikleri de düzenlenmekte.
Tayland'da yer alan Güvenli Barınak Yetimhanesi'nin çocukları daha iyi eğitebilmek ve internet sayesinde dünyayla tanışabilmelerini sağlamak için bir kütüphaneye ihtiyacı vardı. Yapılan kütüphanede beton, alçı ve bambu bu alanı serin ve havalandırılmış tutarken, açık alan hem oyunu, hem de okumayı teşvik ediyor.
Koh Kood Adası'nda yer alan Soneva Kiri otelinde yer alan bu kütüphane rüya gibi, değil mi? Doğal yöntemler kullanılarak oluşturulmuş bu alanda en güzel şey, çocuklar için, tırmanarak çıkabilecekleri bir özel okuma alanı yaratılmış olması.
Almanya'nın Heilbronn kentinden yola çıkan bu mobil kütüphane, bir o yana bir bu yana salınan rafları, renkli okuma matları ve rahat atmosferiyle okurları çağırıyor.
Utah'ta yer alan Springfield Kütüphanesi'nde kitap okuma molalarına kafanızı kaldırıp, gözlerinizi dinlendirirken hayal gücünüzün son hızla çalışmaması imkansıza yakın.
İşte macerasever bir okurun bayılacağı bir mekan! Tasarımcı Sally Trout, Austin'de bir ailenin evi için tasarladığı bu kütüphanede, uzaktan kumandanın yardımıyla kitaplar arasında gezinme imkanı tanımış aile üyelerine.
Tokyo'daki Musashino Sanat Üniveristesi Müzesi ve Kütüphanesi için açı, alan ve form çok önemli. Kütüphanedeki kısımları ayıran yer işaretleri, tepeden sarkıtılan lambalar, kısalı uzunlu kitaplıklar. Boş bırakılan raflar ise yazılacak güzel kitapları bekliyor.
Bir ağaçev ve kütüphaneden âlâ ikili olabilir mi? Londra'da Regent's Park'ta geçici olarak kurulan bu ağaç evde, yetişkinler ve çocuklar, doğanın içinde ortak bir yaratıcılık geliştirmek amacıyla biraraya gelip kitap okuyorlar.
Bizler midemizi doldurma derdinde iken onlar beyinlerini doyururken; bende, sizde, onda eğlenceli ve merak uyandıran bir başka kütüphane yaratmak adına sosyal sorumluluk almak ya da bir şekilde katkıda bulunmak isteyen yok mudur? Yok ise hayırlı seyirler...
Yeni yorum gönder