Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Dersimiz: Beat Kuşağı




Toplam oy: 728

Beat Kuşağı'nın en önemli figürlerinden biri olan şair Allen Ginsberg, Naropa Üniversitesi'ne bağlı Jack Kerouac School of Disembodied Poetics'teki kürsüsünden genç şairlere seslenirken onları "profesyonel bir evrendeki amatörler" olarak tanımlıyordu. Ölene dek sürdüreceği bu derslerde Beat Kuşağı'nın edebi tarihini anlatan Ginsberg hemen her öğretmen gibi ödevler de veriyordu elbette. Bu ödevlerin en ilginç ve en önemlilerinden biri de Ginsberg'ün daha ilk dersten öğrencilerin eline tutuşturduğu "ilahi" bir okuma listesiydi.

 

Her ne kadar ders Beat Kuşağı'nın tarihiyle ilgili olsa da okuma listesinde yer alan kitaplar Beat Kuşağı yazarların eserleriyle sınırlı değildi elbette. Aksine, Allen Ginsberg hazırladığı okuma listesiyle çok daha geniş bir perspektif sunuyordu öğrencilerine. Peki "Şiir mevcudun görkeminin vücuda gelmesidir ve bu liste mevcudun kapısıdır," diyen Ginsberg'ün okuma listesinde hangi kitaplar vardı?

 

1. Mexico City Blues - Jack Kerouec

 

2. Fırtına, Soneler, Hamlet - William Shakespeare

 

3.Kaddish - Allen Ginsberg

 

4. Ulalume, Annabel Lee, Kuzgun, The Bells - Edgar Allan Poe

 

5. Song of Myself - Walt Whitman

 

6. Turtle Island, The Bath, Mother Earth: Her Whales, The Hudsonian Curlew, The Wilderness, Back Country - Gary Synder

 

7. From Pictures of the Gone World - Lawrence Ferlinghetti

 

8. Big Table'dan seçmeler, Çıplak Şölen - William Burroughs

 

9. Walden'ın "Nasıl ve Ne İçin Yaşadım" bölümü - Henry David Thoreau

 

10. Budala, Delikanlı - Dostoyevski

 

 

 

11. Şiirler, Katip Bartleby, Billy Budd, Moby Dick

 

12. Çorak Ülke, Love Song of J. Alfred Prufrock - T.S. Eliot

 

13. Seçili şiirler -  W. C Williams

 

14.I Died for Beauty, I Heard a Fly Buzz, Because I Could Not Stop For Death, Success is Counted Sweetest - Emily Dickinson

 

15. Crazy Jane serisi, Sailing to Byzantium, The Second Coming, Among School Children - W.B Yeats

 

16. Le Bateau ivre, Cehennemde Bir Mevsim, Aydınlanmalar  - Arthur Rimbaud

 

17. Dönüşüm -Franz Kafka

 

18. Ode on a Grecain Urn, Ode to Melancholy, Ode to Nightengale, Lines Supposedly Addressed to Fanny Brawne - John Keats

 

19. For Love'dan erken dönem şiirleri - R. Creeley

 

20. Bomb, Power, Army, Police, Death, Hair, Clown, Happy Birthday of Death - G. Corso

 

 

 


 

 

 

Kaynak: Open Culture

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.