Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Diyabetle yaşam: Destekçiler ve yol göstericiler




Toplam oy: 835

Diyabet son yıllarda görülme sıklığı hızla artan bir sorun. Halk arasında şeker hastalığı olarak da anılan bu zorlu hastalık, çocuklardan yaşlılara ve hatta hamilelere kadar pek çok insanı etkiliyor. Üstelik sadece ilaç kullanmak yeterli değil, sağlıklı bir hayat sürmek istiyorsanız, yaşam biçiminizde köklü değişiklikler yapmanızı da gerektiriyor.

 

Bu zorlu hastalığa dikkat çekmek ve diyabet konusunda farkındalık yaratmak amacıyla her yıl 14 Kasım'da Dünya Diyabet Günü kapsamında etkinlikler düzenleniyor. Biz de bu özel gün kapsamında diyabetliler için hem destekçi niteliğindeki, deneyim paylaşımına dayanan anı kitaplarını hem de bu hastalıkla yeni tanışanlar için yol gösterici olabileceğini düşündüğümüz sağlık kitaplarını bir araya getirdik:

 

1. Küçük Hanımın Şarkısı - Ayşe Bade

 

Ayşe Bade, kendi kızıyla yaşadığı deneyimlere yer verdiği bu kitapta henüz bir bebekken diyabet tanısı alan kızına adanan hikayesini anlatıyor Küçük Hanımın Şarkısı'nda.

 

 

 

2. Şeker Çocuklar - Şebnem Güneyman

 

Bir gün hekiminiz size artık küçük kızınızın yaşamını sürdürebilmesi için ona günde 3-4 kez iğne yapmak zorunda olduğunuzu, bir daha hiçbir zaman şeker yedirmemeniz gerektiğini söylerse neler hissederdiniz? İşte bu soru üzerine kurulan Şeker Çocuklar diyabetin iyi bir tedaviyle bir yaşam biçimine dönüşebileceğinin de altını çiziyor.

 

 

 

3. Özel Beslenenler İçin Tarifler - Sıla Baki Alkan

 

Sıla Baki Alkan da diyabetle çocuğu vasıtasıyla tanışanlardan.. Kimileri onu kızı için hazırladığı diyabete uygun yemekleri paylaştığı Bade'nin Şekeri adlı bloğundan da hatırlayacaktır. Sıla Baki Alkan şimdilerde bloğunu bir adım öteye taşıyor ve özel beslenenlerin mutfağından ayırmayacağı bir tarif kitabıyla çıkıyor karşımıza.

 

 

4. Karatay Diyeti'yle Obezite ve Diyabete Çözüm Var! - Canan Efendigil Karatay

 

Konu sağlık olunca Türkiye'nin en çok tartışma yaratan isimlerinden biri Canan Karatay. Beslenme konusunda kimi zaman kulağa aykırı gelen fikirleriyle dikkat çeken Karatay kendi adını verdiği beslenme biçimiyle diyabete çözüm bulunabileceğini de söylüyor.

 

 

5. Şeker Hastalığı ve Siz -  Metin Özata

 

Endokrinoloji profesörü olan Metin Özata alanında önde gelen isimlerden biri. Özata, Şeker Hastalığı ve Siz adlı kitabında diyabeti teşhisinden tedavisine, gizli şekerin önlenmesinden örnek menülere kadar geniş bir perspektifte değerlendiriyor.

 

 

6. Diyabet ve Zayıflama Kürleri -  Ümit Aktaş

 

Adına televizyon ekranlarından aşina olduğumuz bir diğer isim de Dr. Ümit Aktaş. Kendisi aynı zamanda bir fitoterapist, yani bitkilerle tedavi uzmanı. Aktaş Anti-Diyabet Yaşam Programı adını verdiği bir programla Tip 2 diyabetten kurtulunabileceğini söylüyor.

 

 

7. Tatlı Zehir Tatlı Bela - David Gillespie

 

Bu kitabın yazarı sanılanın aksine bir doktor değil, bir avukat! Kendisi de  bedenindeki 40 kiloluk fazlalıktan mustarip olan Gillespie, uzun araştırmalar sonucu ortaya koyduğu bu eserle New York Times’ın en çok satanlar listesine girmeyi de başarmış.

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.