Dünyanın en güzel üniversite kütüphanelerinin fotoğrafları. Flavorwire sitesinin listesinde en çok ABD ve İngiltere'de bulunan okulların kütüphaneleri yer alırken, Oxford gibi bazı üniversiteler de farklı kütüphaneleriyle birden çok kez yer buluyor. Buyrun mimari güzellikleriyle öne çıkan o kütüphanelerde bir gezintiye çıkalım:
Coimbra Üniversitesi, Portekiz
Yale Üniversitesi, ABD
Salamanca Üniversitesi, İspanya
Trinity College, "Uzun Oda", İrlanda
St. John College, İngiltere
Berlin Özgür Üniversitesi, Filoloji Kütüphanesi, Almanya
Teknoloji Üniversitesi, Hollanda
Chicago Üniversitesi, ABD
New York Vassar College, ABD
Johns Hopkins Üniversitesi, ABD
Oxford Üniversitesi, Kraliçe Kütüphanesi, İngiltere
Cambridge Üniversitesi'ne bağlı Trinity College, İngiltere
Oxford Üniversitesi, Duke of Humphrey Kütüphanesi, İngiltere
Washington Üniversitesi, ABD
Berkeley Üniversitesi, Doe Kütüphanesi'nin Kuzey Okuma Salonu, ABD
Sorbonne Üniversitesi, La Sorbonne Okuma Salonu, Fransa
Oxford Üniversitesi'ne bağlı All Soul’s College, İngiltere
New York Cornell Hukuk Okulu Kütüphanesi, ABD
Michigan Üniversitesi Hukuk Kütüphanesi, ABD
Roma Pontifical Lateran Üniversitesi, İtalya
Harvard Üniversitesi, ABD
Pennsylvania Üniversitesi, ABD
Emory Üniversitesi, Teoloji Kütüphanesi, ABD
Boston College, ABD
Onların eğitime ne kadar önem verdikleri kiliselerini kütüphaneye cevirmeleriyle anlasiliyor zaten. Bizim onlari övmek kendimizi yemekten daha önemli bir misyonumuz olmali biz ülkemiz için bu konuda ne yapabileceğimizi düşünmeliyiz.İlk önce okuma oranimizi onlara yaklastirmaliyiz çünkü bu konuda çok gerideyiz :(
Her bir kitabın hazine olarak saklandığı bu kütüphanelerin içlerindeki havayı teneffüs etmeden yapacağım herhangi bir yorum eksik olacaktır. Fakat, gönül ister ki ''kütüphanecilik'' konusunda bulunduğumuz konumdan çok daha ileride olalım.
arkadaşlar bunca devlet arasnda türkiye yazmaması iç acıtı
süleymaniye yazma eserler kütüphanesi ile arkeoloji müzesi kütüphanesi de iç mekan güzelliği açısından bu yarışta yer alabilirler.
Göz var izan var, resimlerdeki İYTE kütüphanesi bunların yanından bile geçiyor mu? Muhteşem mimarileri bir yana, bu resimlerdeki kütüphanelerin her birinde milyonlarca cilt kitap var. İYTE'nin 37438 cilt kitabı mevcut, İTÜ, BÜ, ODTÜ'nün yüzbin civarında. Bu farkın bilmemkaç yüzyıllık olmakla da ilgisi yok, çünkü basılı kitapların çoğu yakın zamandan. Sefil kütüphanelerimizi birşey zannetmeyelim.
Bir kütüphane barındırdığı eserler ve o eserlerin içerikleriyle anlam kazanıyorsa, mühim olan kütüphanelerin güzel görünümü değil, kütüphaneye eşsiz duruşunu kazandıran beyinlerin eğitime olan saygısı ve zihin yapısıdır.
Kişi neye değer veriyorsa, onu güzelleştirmek için çalışır. Okumaya ve bilgiyi gözlemlemeye değer veren bir ülke, üniversite ya da okulun tabii ki kütüphanesi güzel olur. Çünkü bu kütüphaneleri kuran beyinler, bu kitaplara sadece kendilerinin değil, gelecek nesillerin de ihtiyaç duyacaklarını benimseyecek eğitim almışlardır.
Türkiye'de kütüphanelerin diğer ülkelerdeki kadar çekici olmamasının temel sebebi, okuma ve gözlemleme kültürünün bireysel gelişim açısından önemli olduğunun kavranamamasıdır.
1992'de çetnikler tarafından yakılan Bosna Hersek milli kütüphanesindeki 2.000.000'a yakın kitap geldi gözümün önüne.
Yorum yazan arkadas nereden girdi bilemiyorum ama IYTE Kütüphanesine ait resimler, bir resim galerisi seklinde web sitemizden ulaşaılabilir şekildedir. Ayrıca ülkemizde de çok güzel üniversite kütüphaneleri mevcuttur.
http://library.iyte.edu.tr/tr/fotogaleri
http://library.iyte.edu.tr
arkadaşlar pardon kendi ülkenizdeki kütüphaneleri bu kadar yermişsiniz ama bu güne kadar kaç defa kütüphanenin önünden geçtiniz!
"Avrupa’da son yıllarda yapılan seçilmiş 29 kütüphane binası içine Türkiye’den Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphanesi girmiştir (library.iyte.edu.tr)"
Siteye gittim ama kütüphanenin hiçbir resmi yoktu, link var, aktif değil. Bina var, hizmet yok. Buyurun zihniyete!
Avrupa’da son yıllarda yapılan seçilmiş 29 kütüphane binası içine Türkiye’den Izmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphanesi girmiştir (library.iyte.edu.tr). Ülkemizi bu kadar küçümseyerek yapılan yorumlara açıkçası üzüldüm. Fotoğraflardaki üniversite kütüphanelerinin çoğunun en az 100-200 yıllık bir geçmişe sahip olmalarını hesaba katarak karşılaştırma yaparsak daha sağlıklı bir sonuç elde ederiz.
bizde bilkent kütüpanesini bi şey sanıyoruz...
Adamların kütüphaneleri, üniversiteleri saray gibi. İnsanın okumaktan gurur duyacağı, içinde olduğunca çalışmak, araştırmak isteyeceği, sadece soluduğu havasıyla bilim üretmek isteyeceği yerler....
Türkiye'de ise sevgili hükümetimiz lise binasına üniversite tabelası asarak, "131 üniversitemiz var, her ile üniversite yaptık bık bık bık bık..." diye gıdaklasın.
Elin gavuruna bir de bize. Birkaç yüzyıl gerideyiz.
orda temzlıkçı olmaya ble razıyımmm.......
Rüyaya bak böyle bir işyerimiz olsa
Yaho bir kaçtanede Türkeye'den koysaydınız. Hani elalme kütüphane göre...
Yeni yorum gönder