Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Edebi hastalıklar ve tedavi yöntemleri




Toplam oy: 266

Henüz bu konuya kendini adamış tıp insanları ve klinikler yok, ancak onların varlığından hepimiz haberdarız. Eşimiz dostumuz, komşumuz, iş arkadaşımız ya da daha kötüsü, bizzat kendimiz!


Eğer aşağıdaki belirtilerden bir ya da birkaçını gösteren tanıdıklarınız varsa, onları vakit geçirmeden bir “bibliofizik” uzmanına yönlendiriniz! Hayattan aldığınız zevki baltalama potansiyeli taşırlar.

 

AntiPoemia


Tanımı: Şiir görünce dehşete düşme hastalığı

Belirtileri: Sarsılmaz bir rasyonalizm, dilin sabit ve değiştirilemez olduğuna dair yıkılması zor bir inanç. Hedefe odaklanmış, kariyerist bir hayat tarzı. Eklem itihabı,boyun ağrısı, kas gerginliği gibi başka hastalıklarla komplikasyon yaratabilir.

Tedavisi: Turgut Uyar, Gülten Akın, Edip Cansever, Lale Müldür… Bu liste uzar gider!


ImaginatioAbsentis


Tanımı: Bilimkurgu, fantazya gibi türlere, ütopik romanlara burun kıvırma hastalığı

Belirtileri: Hayal gücü yoksunluğu, pratik işlerle gereksiz yere zaman geçirme alışkanlığı. Dünyanın değişebileceği fikri karşısında kronik bir karamsarlık. İnsanlığın geleceğine dair umursamaz tavırlar.

Tedavisi: Üç ay boyunca yalnızca Ursula K. Le Guin, Philip K. Dick ve J.K. Rowling kitapları okumak.

 

 

MultitidoPhobia


Tanımı: Toplu taşımada ve kalabalık içinde kitap okurken başkalarının bakışlarından rahatsız olmak; bazen kitabın kapağını örtmeye çalışmak, bazen de okumadan sayfaları çevirmek zorunda hissetmek.

Belirtileri: Başkalarının ne düşündüğüne fazlasıyla önem veren bir mizaç, ilerleyen safhalarda sosyalfobi ve yalnızca tek başınayken hayal dünyasına dalabilme bozukluğu.

Tedavisi: Otobüsle Trerry Pratchett okurken yüksek sesle kahkaha atmak. İş çıkışı saatlerinde metrobüste, metroda ve vapur iskelelerinde, kapağında okuyanı zor durumda bırakacak illüstrasyonlara sahip yeraltı edebiyatı kitapları okumak.

XenobibliEgra


Tanımı: Yalnızca kendi anadilinde yazılmış romanları okuma hastalığı.

Belirtileri:
Hamasi söylemler, böbürlenmeler… Yalnızca kendisi gibi konuşan, davranan, kendi yediği yemeklerden hoşlanan insanlarla özdeşleşebilmek. Kendi yaşadığı ülkenin her konuda en iyi olduğuna dair safça bir inanç. Bazen açıkça yabancı düşmanlığı... Uzun süre bu hastalıktan mustarip olanların görüş alanlarında daralma gözlenebilir.

Tedavisi: Başka kültürlerden insanlarla daha fazla haşır neşir olmak, bol bol seyahat, gidilen ülkelerin kitapçı dükkanlarında hiç bilmediği dillerin kitaplarını alıp karıştırmak ve bir yıl boyunca yalnızca çeviri edebiyat okumak.


Amisobiblimia


Tanımı: Kadın edebiyatçılardan uzak durma hastalığı

Belirtileri: Şoven hareketler, kadınlarla olan ilişkilerde bariz bir biçimde kontrolcü ve benmerkezci tavırlar, özgüven eksikliği. Kadınların dış görünüşüne dair bitmek bilmeyen yorumlar… Patriyarkanın kolluk gücü gibi davranma ihtiyacı. Bu hastalıktan mustarip olanlarda ego şişmesi, saçların seyrelmesi ve genel bir mızmızlık hali sıklıkla görülür.

Tedavisi: Hastalığın şiddetine göre değişiklik gösterebilir. İleri aşamalarda hastadan ümidi kesmek gerekse de, başlangıç aşamasında, farklı bir çevre, düzenli ve şefkatli bir ilişki ve sağlam bir okuma listesiyle hayati tehlike atlatılabilir.

 

Derleyen: Abbas Bozkurt

 


 

 

Kaynak: Book Riot

 

Görsel: Mete Kaplan Eker

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.