Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Edebiyat tarihinin en iyi 5 partisi




Toplam oy: 456

Her ne kadar edebiyat tarihi münzevilerden geçilmese de kurgu kişiler arasında cemiyet hayatından hoşlananlar da hiç az değil.  Ayrıca kalabalık sahneler her daim konuşmalara, çatışmalara, karşılaşmalara gebedir bir yazar için ve hikaye açısından da çok yararlı ve besleyici olabilir. Hatta kimi zaman öylesine canlı anlatılmıştır ki bu parti sahneleri, okurken sizin de o partiye davet edilmeyi arzuladığınızı fark ediverirsiniz. İşte edebiyat tarihinin en iyi 5 partisi:


 

 

 

1.    İnci Gibi Dişler – Zadie Smith

Hikayenin akışını değiştiren parti sahnelerinden biri de Zadie Smith’in ilk romanı İnci Gibi Dişler’de vuku bulur. Hikayenin ana karakterlerinden Archie Jones sonradan karısı ve çocuğunun annesi olacak olan genç ve güzel Clara ile bir parti esnasında tanışır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.    Güneş de Doğar – Ernest Hemingway

Caz Çağı’nın o çılgın partilerinden Hemingway de nasibini almıştır. Güneş de Doğar’da Jake Barnes ve arkadaşları San Fermin Festivali’ne boğa güreşlerini izlemek için gitseler de vakitlerinin büyük bir kısmını partilerde geçirirler. Ve parti demek hep beraber içilen içkiler, flört ve kavga demektir onlar için. Bu parti sahnelerinde aslında kendisinin de dahil olduğu Kayıp Kuşak’ın hayatından esinler taşır Hemingway.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.    Yüzüklerin Efendisi – JRR Tolkien

Partiler içinde en neşelilerinden biri de doğum günü partileridir. Hele de 111. doğum gününüzse ve bir de üstüne geri dönmemek üzere bir yolculuğa çıkıyorsanız! Yüzüklerin Efendisi’nde bütün macera tam da böyle bir doğum günü partisinden doğmuştu: Bilbo Baggins’in doğum günü partisinden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.    Gurur ve Önyargı – Jane Austen

Bennet ailesinin kızlarıyla Netherfield Balosu’na gitmek her kula nasip olmaz! Zira Bennet kızları içmeyi, dans etmeyi ve ortalığı birbirine katmayı da çok iyi bilirler! Olur da yorgunluktan bir köşeye yığılırsanız da Elizabeth Bennet sivri şakalarıyla sizi eğlendirmeye dünden razıdır!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.    Muhteşem Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Jay Gatsby’nin olduğu yerde çılgın bir parti de vardır! Ve muhtemelen edebiyat tarihinin en debdebeli partilerine de yine Jay Gatsby imza atmıştır. Canlı müzik, limitsiz içki ve bitmek bitmeyen ziyafet sofraları bu partilerin bel kemiğidir adeta. Bu şenlikli manzarayı kazıdığınızdaysa yalnız ve mutsuz bir adam çıkıverir karşınıza.

 

 

 

 

 

EK

 


 

 

Kaynak: Electric Literature

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.