"Teksas-Tommiks dönemi”nin ancak son demlerine yetişebildim… O zamanlardan, dayımın iki çizgi roman kulesi arasındaki hali gözümün önünde halen; sırt kısmı aynı zamanda kütüphane olarak da kullanılabilen o eski tip divana boylu boyunca uzanmış, bir tarafta “uç uca eklenerek” okunacak, diğer tarafta ise okuduğu ciltlerden oluşan iki kule… Sanırım daha çok Zagor görürdüm elinde; ablamın favorisi Kızılmaske, benimkisi ise Mandrake’ydi; ama günün sonunda, aslında ayırt etmeksizin hepsi okunurdu bir şekilde.
Yine o dönemden aklımda kalan diğer bir anı ise, söz konusu çizgi romanların ders kitapları arasına konularak –gizlice– okunması… Gerçekten de herkes böyle mi yapardı, yoksa işin “raconu” budur diye herkes öyle okuduğunu mu söylerdi emin değilim. Ancak o zamanlar için hafifçe gururlanarak söylenen bu söz, çizgi roman okumanın “ciddiyetsizliğinin” bir ifadesi olarak kullanılageldi maalesef. (Tommiks’in “çocukların aklını çeleceği” gerekçesiyle bir dönemin yasaklı kitapları arasında olduğunu hatırlatalım.) Çizgi romanın hep bir alt tür olarak değerlendirilmesinde bunların da payı vardır belki. “Aferin evladım, böyle devam et sen!”
Çizgi romanların yükselişe geçtiği diğer bir dönemi ise daha net hatırlıyoruz. Her şey 2009 yılının son çeyreğinde, NTV Yayınları’nın Shakespeare’in Macbeth’inden uyarlanan çizgi romanı yayımlamasıyla başlamıştı. “Çizgi klasik” başlığı altında yayımlanan bu çizgi romanların göz ardı edilemez bir ilgiyle karşılandığını gören diğer yayıncılar da haklı olarak yayın programlarına çizgi klasikleri hemen ekleyiverdiler. Kısa zamanda ise bu rüzgarın şiddeti biraz kayboldu belki ama henüz tamamen dinmiş değil!
Yakın dönemde, özellikle grafik romanların sayısının giderek arttığına tanıklık ediyoruz. Örneğin, yayın hayatına başladığından bu yana yayımladıklarıyla KaraKarga, bu konuda öne çıkan yayınevlerinden; bir taraftan Aylak Kitap, “9. Sanat dizisi” başlığı altında, bu sene içerisinde yirmi civarı grafik roman yayımlayacağını duyurdu. Umut Sarıkaya, Naber dergisindeki çizgi klasik uyarlamalarını yakında bir kitapta bir araya getireceğini açıkladı. Diğer yayınevleri de çizgi roman/grafik roman dizilerine devam ediyor… Esintinin şiddeti artıyor!
Kaleme aldığı ve derlediği kitaplarla, çizgi ile metinlerin bir aradalığını uzun zamandır takip eden isimlerden Levent Cantek, SabitFikir’in yeni sayısında, etkisini yavaş yavaş hissettirmeye başlayan işte bu rüzgarı değerlendiriyor.
Yeni yorum gönder