Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

İkincil Gündem // Harika bir yıldı, ama ya sonra?




Toplam oy: 952
Ya Sonra isimli derlemeyi ele aldığımızda, “gelecek öykülerimiz”in de bir kısırdöngü içinde olduğunu görüyoruz.

Yeni bir yıla adım atmanın, hiç kuşkusuz, insanı “yenileyen” bir tarafı var. Daha doğrusu, bir yenilenme umudu taşıyor... Nicedir gerçekleştirilmesi düşünülen planlar için yeni bir başlangıç noktasıdır ne de olsa. Klişe bir örnekle; rejime başlamak için beklenen o “büyülü” pazartesi gibidir adeta yılın ilk günü de. Ancak, başka bir klişe örnekle; iş günlerinin başladığı o “bunaltıcı” pazartesi gibi olduğu da hatırlanır bir süre sonra. “Geçen yıl ve hatta geçen yıllar neler götürdü bizden, elimizde kalan nedir bundan sonrası için?” gibi soruları sorarken buluveririz kendimizi... Benzer bir durum, yakın bir zaman önce sosyal medyada da yaşandı.



 

Facebook’un her birimiz için “özel” olarak hazırladığı videolarla karşılaştık 2014’ün son günlerine girdiğimiz dönemde. “Harika bir yıldı, parçası olduğun için teşekkür ederim” sloganıyla paylaşılan videoların görünürlüğü arttı, “mutlu yıllar” dileklerimizi bu “bir yılın özeti” mahiyetindeki videolarla birlikte iletmeye başladık. Ama bir süre sonra, belki de durup şöyle bir düşününce, sanırım hiç de harika bir yıl olmadığına karar verdi birçok kişi. Söz konusu videolar paylaşılmamaya başlandı. İtirazlar yükseldi ve hatta, Facebook cephesinden bir özür bile geldi. “Facebook geride kalan yılımızın ne kadar harika olduğunu hatırlatmaya çalışırken partilerde veya tekne gezilerinde çekilen selfie'leri bir araya getirmeye çalışıyor. Ancak sevdiklerini kaybeden, hastanede uzun günler geçiren, boşanan veya işini kaybeden de sayısız insan var,”dı ne de olsa. Dolayısıyla, bir süre sonra Batman ve Robin temalı “yeter” görselleri doldurmaya başladı duvarları. Ancak bu görsel de o kadar çok paylaşıldı ki, “yeter”e de “yeter” demeye başladık. Yıl biterken, bir kısırdöngünün içine girmiştik bile...

 

2014’ü geride bıraktık belki ama, Alef tarafından yeni yayımlanan Ya Sonra isimli derlemeyi ele aldığımızda, “gelecek öykülerimiz”in de bir kısırdöngü içinde olduğunu görüyoruz. ARKIMEET 2014’ün “Ya sonra?” temasına paralel olarak açılan öykü yarışmasında dereceye giren ve yayımlanmaya değer görülen öykülerin bir araya getirildiği Ya Sonra kitabındaki “gelecek öyküleri,” eskiye özlem içeren metinlerin ağırlıkta olduğu bir derleme. Beton yığınlarının arasında, çöldeki vaha gibi, asırlık zeytin ağaçlarının olduğu bir bahçeyle karşılaşıyoruz örneğin; ya da “geçmişinden kopamayan, bugünü reddeden bir yazar”la tanışıyoruz ya da “şehrin dışında eski moda evlerde (akıllı olmayan) oturan” bir arkadaşı ziyarete gidiyoruz bir başka öyküde. Giderek yükselen griliklerin arasında yeşil yeşil parlayan tek bir ağacı çok uzaktan ancak seçebiliyoruz ya da en son 2064 yılında kullanılmış bir saksı kalıyor elimizde; içindekinin akıbeti ise belirsiz...

 

Öykü yarışmasının şartlarında “mimarlığın, şehirlerin, şehirlerdeki hayatın ve insanlığın ‘ya sonra’sı” denince aklımıza gelenler yalnızca bunlar olmamalıydı belki de. 2015’in “ufuk açıcı” bir yıl olması dileğiyle...

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.