Her dört yılda bir futbolseverleri Dünya Kupası heyecanı sarar. İşte bu yıl da o vakit geldi çattı; dünyanın gözü kulağı Brezilya’daki maçlarda olacak. Heyecanla beklenen maçlar öncesinde, Brezilya sokaklarında, “Bizim futbol kupasına değil, eğitim ve sosyal haklara ihtiyacımız var,” yazılı pankartlarla dolaşan göstericiler de gördük. Haksız değiller. Ama futbol her ne kadar endüstrileşse, dünyayı kuşatan bir başka kapitalist döngüyü kendi içinden doğursa da, sokak sporu özelliğini koruduğu için bu kadar sevilen bir oyun.
Dünya Kupası’nın da etkisiyle olsa gerek, yakın bir zaman önce, İstanbul sokaklarından bir futbol sevdası öyküsü anlatan yerli bir çizgi roman yayımlandı. Bir Zamanlar Sahalarda, Bülent Sağman'ın Büyücü Tekir adlı romanından yapılan uyarlamanın ilk bölümü...
Çizgi roman, Topçu Gaddar’ın oğlu, küçük kaleci Büyücü Tekir’in öyküsünü anlatıyor. Tekir, bir zamanlar birinci ligde oynayan şöhretli babası ve güzel annesiyle yaşadığı rahat muhitten fakir bir mahalleye yeni taşınmış. Taşınmasının sebebi de, babasının Allah vergisi yeteneği sayesinde sahada kazandığı parayı kumara yatırması. Büyücü Tekir annesinin mutsuzluğunu, babasının öfkesini anlamlandıramıyor. Mahallede konuşulanlardan çıkardığı ama inanmak istemediği şey ise; babasının kumarbaz olduğu, hatta kumar borcu için maç satan bir hain olduğu. Hayatında düzelecek hiçbir taraf yok gibi; her geçen gün babası daha kızgın, annesi daha üzgün, küçük mahalle sanki onlara daha düşman... Ama Tekir’in kalecilik yeteneği fark edilince, yaşıtı olan mahalle takımı kaptanı onu takıma ve koruması altına alıyor, en yakın arkadaşı oluyor. Böylelikle futbol yeteneği, Tekir’in mahalledeki hayatını yaşanır hale getiriyor.
Mahalle atmosferi
Ancak işler yeniden karışıyor ve işe yaramaz babası, bacağını geri dönülmez biçimde kırıp eve kapanınca artık gerçekten her şeyini kaybediyor. Annesi ise aklını kaybetmenin eşiğinde... Tekir’in futbol yeteneğinin yine işe yarayıp yaramayacağını burada açıklamış olmayalım, ama Tekir’in başına daha çok şey gelecek gibi görünüyor; neler geleceği ise sonraki kitaplarda da anlatılacak.
Çizimlerde mahalle atmosferi, evin içi bir hayli detaylı çizilmiş. Futbol sahneleri ise bir çizgi romana en yakışan kısımlar... Çalışmanın taslak sayfalarını Murat Mıhçıoğlu hazırlamış, çizimler de Cem Özüduru’ya ait. Kapak resmi ise, İtalyan sanatçı Giampiero Casertano tarafından yapılmış.
Türkiye’den, sokak aralarından futbol manzaralarıyla dolu böylesi bir çizgi roman çok sık çıkmıyor karşımıza. İşte bu yüzden, telif çizgi roman sayısının daha da artması dileğiyle okunuyor Bir Zamanlar Sahalarda.
Yeni yorum gönder