Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Kâğıt paraları yazarlar tasarlarsa...




Toplam oy: 1164

Ekonomik kriz, paranın erimesi ve Wall Street işgalleriyle geçen yılın ardından Sat Review dergisi, Jonathan Franzen, Margaret Atwood, Alasdair Gray gibi yazarlara banknot tasarlatmış. Yazarların eleştirel banknotlarından bazı örnekler:

 

 

 

 

 

Jonathan Franzen, 6,66 dolar olarak tasarladığı parası için "doğanın tahribatı, tehlikeye giren ve yok olan türler gibi zararlar hesaba katıldığında 10 doların gerçek değeri" diyor.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Alaisdair Gray'in parasında şu yazıyor: "İskoç İşbirlikçi Satış Cumhuriyeti Bankası, bu banknotun hamiline sağlıklı ve üretken bir yaşam sürmesi için yetecek kadarı vermeyi taahüt eder, bir kuruş fazlasını değil! İmza: Lady Sarah Sim Jaegor, İskoçya Şansölyesi"

 

 

 


 

 

 

 

Jeanette Winterson arkalı-önlü 4 banknot hazırlamış:

 

5 Pound: Kendi değerini hatırla. 

10 Pound: Al - Ver 

20 pound: Parayı Sev 

50 Pound: Ne riske ettiğin, ne kadar ettiğindir.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

Paul Mason "bu hafta çok çalıştığı için" kolaya kaçmış ve parasını koparılarak alınacak saat kuponları olarak tasarlamış.

 

 


 

 

 

Stephen Barnwell'in banknotu Wall Street İşgalcilerine ithaf edilmiş. Paraları saçılan bir kodamanın resminin bulunduğu 'Amerika İşgal Edilmiş Devletleri'nin banknotun değeri halkın büyük kısmına atfen "yüzde 99" iken, en altta "Hiç dolar yok" yazıyor.

 

 


 

 

 

Tracey Emin'in banknotu oldukça sade: "Para falan olmayacak!"

 

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.