Flaneur, (24,5 cm x 16,5 cm)
BASKI
İyi bir sert kapaklı kitap hazırlamak isteyenlerin için ibret dolu bir eser. Hemen hemen her şey yanlış. Kapakta bez ya da özel olarak bu iş için üretilmiş kağıtlar tercih edilmelidir. Zorunluluk varsa mukavvanın yüzey düzgünlüğü iyi olmayacağı için bunu daha az gösteren mat selofan tercih edilmeli ya da mukavvanın yüzeyine ön kaplama yapılmalıdır. Muhatta çatlama ihtimaline karşı dikkatli olunmalıdır. Yan kağıt tercihen kaplanmamış hamur kağıt olmalı ya da mat selofan kaplanmalıdır. Fazla yüklendik, yeter... İçerideki problemleri herkes görebilir.
KAPAK ve İÇ SAYFA TASARIMI
Türkiye çizgi roman açısından çok şanslı bir ülke değil. Yerli ve ortak emekle üretilmiş bir çizgi roman yayımlamak ise başlı başına bir deli cesareti gerektiriyor olmalı. Deli Gücük serisi böyle bir delilik eseri. Bu yüzden, küçük kullanıldığı için güme giden ve “Kaplumbağa Terbiyecisi”nin eğretilemesi olan kapak illüstrasyonu; aşırı laklanarak parlatılmış iç cilt yan kağıtları; konuşma balonları dışında yer alan metinlerde ve ara başlıklarda kullanılan yazıtiplerinin isabetsizliği; sayfa kenarlarındaki boşluk hataları yüzünden kenar kesimine kurban gitmiş metin ya da çizimler vb gibi hatalardan söz etsek de doğrudan 5 yıldız veriyoruz. Künyesinde ismi geçen emek sahiplerini kutluyor, serinin bir sonraki kitabında benzer hatalar için puan kıracağımızı şimdiden belirtiyoruz.
Metis Yayınları, (19,5 cm x 13 cm)
BASKI
Birinci sayfa ile kapak içi rengini tutturmak kolay değildir. İki ayrı kağıt vs. Neredeyse mütemadi kapak motifine rağmen sırt yazısı şiddetle kayık, karga güme gitmiş, bu motifin renk şiddeti iyi ayarlanamamış ve arka kapak karmakarışık olmuş. Ama belki de böyle istenmiştir, kimbilir? Metis'in en iyi kitabı değil.
KAPAK TASARIMI
Toprak renklerinin hakim olduğu bir kapak. Zemine yedirilmiş bir medikal illüstrasyon üzerine yazılan bir başlık olarak “Ah!” nidası ve üzerinde tümü büyük harflerle yazılmış yazar adı. Derli toplu görünen bir kapak. Muhtemelen bir şiir kitabı olduğu için görsel fikri yazarından geliyor. Bu yüzden okura mesafeli ve biraz da subjektif sanki.
Arka kapak, yayınevi ismi, web adresi, barkod vb ticari bilgiler dışında, bir metin içermiyor. Burada insan dışında başka bir dört ayaklı canlının daha medikal illüstrasyonunun yer aldığı bir zemin kolajı var. Yine toprak renkleri hakim. Sırtta yer alan kitap ve yazar adı illüstrasyonun detayına kurban gittiği için zorlukla okunuyor.
İÇ SAYFA TASARIMI
İç sayfalar tırnaksız bir yazıtipi ile dizilmiş. Bir şiir kitabının çok parçalı yapısına uygun olarak yer yer kelimeler arası uzun boşluklar, yer yer kısa ya da boş satırlar kullanılmış.
Ara başlıklar, kenar boşlukları, sayfa numaraları gibi detayların çözümünde çekici bir tasarım fikri öne çıkmasa da bu çözümler işlevini yerine getiriyor. Ön ve arka kapak içi kağıtların kapağa hakim olan toprak tonlarıyla uyumlu bir haki zemin ile kaplanması Metis kitaplarına özgü bir tercih. Künyesi ayrıntılı ve yeterli.
Toplu Halüsinasyon- Allen Ginsberg
Sel Yayıncılık, Çeviren: Süha Sertabiboğlu
(19,5 cm x 13,5 cm)
BASKI
Katlamadaki özensizlik, sırtta yuvarlanma ve kör bıçakla kesilme dışında ciddi bir sorunu yok.
KAPAK TASARIMI
Kapak karışık teknikle üretilmiş bir Ginsberg illüstrasyonu üzerine kurulu. Sel Yayıncılık’ın yeni kapak kimliğinde yer alan başlık kuralları burada da uygulanmış. Bu kimliklendirmede tırnaklı ve kolay okunan bir yazıtipi ile yazılan yazar ve kitap adı, kapak görselinin sol üst köşesine yerleşiyor. Genel olarak iyi işleyen bu yöntem, bu kapak özelinde, beyaz olarak yazılan yazıların görece soluk kalan illüstrasyon üzerinde zayıf kalmasıyla biraz aksamış.
Gereksiz tüm ayrıntılardan arındırılan sade ve güçlü arka kapak üç paragraflık bir tanıtım metni içeriyor. Sırtı okunaklı ve işlevsel.
İÇ SAYFA TASARIMI
Tırnaklı bir yazıtipiyle formatlanan iç sayfalar okunaklı büyüklükte dizilmesine rağmen satır araları oldukça sıkışık. Sayfa kenar boşluklarının azlığı sıkışık satır aralarıyla birleşince boğucu denebilecek sayfalar ortaya çıkmış.
Kitap ve bölüm adının bulunduğu ve sayfa üstünde yer alan yazıların gereğinden büyük olması da sıkışıklık duygusunu artırıyor. Ara başlık, dipnot, kaynakça, alıntı vb değişkenler, üzerinde fazlaca düşünülmemiş gibi dursa da işlevsel görünüyor. Künyesi yeterli.
Yeni yorum gönder