İYİMSER
Laurence Shorter
April Yayıncılık, Çev: Nihan Çevirgen
(14,1 cm x 21, cm)
BASKI > 3,5 yıldız
Kör bıçakla kesilme ve sırt ortalamasında kayma dışında ciddi bir sorunu yok. Bu arada, öyle görünüyor ki, Türkiye’de baskı ve cilt kalitesinde genel olarak bir yükselme var.
KAPAK > 3,5 yıldız
Kapak görseli, kalemlik olarak kullanılan boş bir gaz fişeği fotoğrafı. Kitap adı ve hemen altında yer alan yazar adı, pozitif hisler uyandıran bir yazıtipiyle, fotoğraftaki kalemlerin üst tarafına yerleştirilmiş. Fotoğraf tam olarak bir “yan görünüm” gibi çekilmiş. Bu durum grafik etkiyi artırmakla birlikte, okurun fişeğin üstünde yazan yazıların da kapağa ait bir içerik olduğunu zannetmesine neden oluyor. Kitap adı, yazar adı ve kalemler siyah. Gaz fişeği ise gri. Bu öğelerin zemin ile arasındaki karşıtlık kapağı rafta kolayca fark edilir hale getiriyor. Bazılarının aksine, yayınevi logosu kapak tasarımına zarar vermeyecek şekilde eklenmiş. Sırt okunaklı ve sade. Ama sırta kitap adını bu kadar öne çıkarıp yazar adını küçültmek bize pek de makul gelmedi. Kapakta kullanılan görsel ve yazıların kabartılması (gofre) ve tüm kapağın ipeksi mat selofan ile kaplanması kitabı elinize aldığınızda hoş bir duygu veriyor. Kapak içlerine ve yan kağıtlara da kapakla aynı renk bir zemin verilmesi isabetli bir karar. Arka kapaktaki kısa tanıtım yazısı, buraya neredeyse okunamasın diye yerleştirilmiş gibi. Zaten zor okunan el yazısı biçimindeki yazıtipinin yatık ve düz versiyonları arasındaki fark algıyı zorluyor. Alıntı ve tanıtım gibi iki farklı kategoriden oluşmasına rağmen metnin tümü yazıtipinin tek bir biçimiyle yazılarak, içerdiği farklılıklar görmezden gelinmiş. Ön kapaktaki fikri, yazıtipi yaklaşımı, renk seçimi ve grafik tutarlılığı ile göz dolduran bu tasarım, arka kapak yüzünden 1 yıldız kaybetti.
İÇ SAYFALAR > 1,5 yıldız
İç sayfalar tırnaklı bir yazıtipi kullanılarak, büyük sayılacak puntolar ve biraz sıkışık sayılacak satır aralarıyla dizilmiş. Hem bölüm başları için kullanılan tırnaklısı, hem de alıntılar için kullanılan tırnaksızı, ana metnin yazıldığı yazıtipiyle bir uyum yakalayamamış. Kenar boşlukları dengeli. Ama sayfa numaraları ana metne fazla yakın. Kitapta yer alan çok az sayıdaki grafik ya da çizimler ise tasarlanmadan öylece yerleştirilmiş. Hem paragraf arası hem de paragraf boşluğunun birlikte kullanılmasına, kullanılan kağıdın arka vermesini de ekleyince benzerlerinden daha karışık bir sayfa düzeni ortaya çıkıyor. Pek alışık olmadığımız bir şekilde bu kitabın iç kapağı da fotoğraflı. Giriş sayfaları grafik açıdan dağınık denilebilir. Künyesi ayrıntılı sayılır.
OLUR BÖYLE B*KTAN ŞEYLER
Rick Springfield
Parodi Yayınları, Çev: Özlem Özarpacı
(13,5 cm X 21, cm)
BASKI > 3,5 yıldız
Kapakla yan kağıt arasındaki zemin rengi farkı, kabul edilebilir düzeyin üzerinde. Kapakta zemin rengi baskısı da sorunlu, ancak açık renk fazla kusur göstermiyor. Gerisi oldukça iyi.
KAPAK > 3 yıldız
Çok satan kitapların kaderindeki, kapağa alıntı, duyuru ve benzerlerinin doldurulmasından bu kitap da nasibini almış. Çok şükür ki kapağın merkezine oturan kitap adı yeterince büyük ve baskın olduğu için okunaklılık açısından sorunlu değil.
Kitap adı kapağa fırçayla yazılmış gibi duran bir yazıtipiyle yeşil lekeler içine siyah, yazar adı ile bu kitabın çok satan olduğunun bilgisi de aynı yazıtipiyle ama siyah lekeler içine beyaz olarak dizilmiş. Lekelerin üzerine kısmi lak yapılarak doku oluşturmak isabetli bir karar. Yeşil lekeler ve sarı zemin arasındaki karşıtlık rafta fark etmeyi kolaylaştırıyor. Ancak aynı yöntemin sırtta tekrarlanmamasının nedenini anlayamadık. Kapak içlerine ve yan kağıtlara atılan yeşil zemin, kitaba özellik katmış. Sırtta ve arka kapaktaki çabaya bakılırsa insan, yazar adını iki satıra bölmenin özel bir önemi olduğunu düşünüyor. Dağınık ve en az bir yıldız götüren bir arka kapağa raf önünde okumanın pek kolay olmayacağı büyüklükte dizilmiş tanıtım metinleri ve alıntılar gelişigüzel yerleştirilmiş.
İÇ SAYFALAR > 1,5 yıldız
İç sayfalarda kullanılan tırnaklı, tırnaksız, el yazısı ve benzeri yazıtipleri arasında uyum olduğu söylenemese de satır araları ve yazı büyüklükleri açısından okunaklı olduklarının altı çizilebilir. Metnin içine dağılmış desenler orijinal kitapta da böyle miydi bilmiyoruz ama bize bu kitapta gereğinden küçük kullanılmış gibi geldi. Sayfa alt ortalarında yer alan sayfa numaraları olması gerektiği kadar dikkat çekiyor. Ama üst ortalarda yer alan yazar adı ve kitap adının koyuluğu dikkat dağıtıcı. Giriş sayfalarına da kapağın alınmasını olağan karşıladık. Ancak kapağın biri siyah içine dişi, diğeri kağıt zemimine siyah olarak iki kez tekrarlanması ilginç olmuş. Son birkaç sayfaya konulan kitap tanıtımlarının aksine giriş sayfaları derli toplu tasarlanmış. Künyesi ayrıntılı ve yeterli.
Yeni yorum gönder