Paris yalnızca bir aşıklar şehri değil, aynı zamanda birçok sanatçıya da yuva olmuş bir şehir. Özellikle yirmili yıllarda edebiyatçıların akınına uğramış ve F.Scott Fitzgerald'dan Ernest Hemingway'e kadar birçok yazara ilham vermiş olan Paris, kitap kurtları için de birçok durağı içinde barındırıyor. Yolu Paris'e düşen kitap kurtları için uğramadan dönmemeleri gereken yerlerden oluşan bir rota hazırladık.
1. Shakespeare&Company
Listemizin birinci sırasında dünyanın en ikonik kitabevlerinden biri olan Shakespear and Company var elbette. Kapılarını 1951 yılında açan kitabevi esasında birçok ünlü yazarın da uğrak yeri olan ve 1919 yılında Sylvia Beach tarafından kurulan asıl Shakespeare and Company'nin günümüze bir yansıması. Sylvia Beach tarafından kurulan kitabevi James Joyce, Ernest Hemingway, Gertrude Stein, F. Scott Fitzgerald, T.S. Eliot ve Ezra Pound gibi isimleri ağırlarken kapılarını 1951'de açan şimdiki kitabevi ise Allen Ginsberg, William Burroughs, Anaïs Nin, Henry Miller ve James Baldwin gibi kendi çağının en ünlü yazarlarının uğrak noktası olmuş.
2. Café de Flore
Paris'in en eski kafelerinden biri olan Café de Flore sadece turistlerin değil, edebiyatçıların da uğrak noktasıydı. 1880'li yıllarda hizmete açılan Café de Flore sanatçılar için adeta bir toplantı merkeziydi. Jean Paul Sartre ve Simone de Beauvoir burada buluşur, Milan Kundera salı günleri kahvesini burada içerdi.
3. Les Deux Magots
Café de Flore'un komşusu ve rakibi olan Les Deux Magots her ne kadar gölgede kalmış gibi dursa da edebiyatçılar arasında bir hayli popülerdi. Café de Flore'un müdavimleri Jean Paul Sartre ve Simone de Beauvoir Les Deux Magots'ya da sıkça uğrarlardı. Sıcak çikolatası oldukça ünlü olan kafenin diğer müdavimleri arasında Ernest Hemingway, Albert Camus, James Joyce ve James Baldwin gibi isimler bulunuyordu.
4. Gertrude Stein'ın evi
1920'li yıllarda edebiyatçıların kafeler dışında da toplandığı yerler vardı elbette. Bunlar içinde en ünlü ve en özellerinden biri Gertrude Stein'in partneri Alice B. Toklas ile paylaştığı evin salonuydu. Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Sinclair Lewis, James Joyce, Ezra Pound, Thornton Wilder ve Sherwood Anderson gibi isimler için adeta bir okul vazifesi gören bu ev şimdilerde başkalarına ait olsa da apartmanın girişine Gertrude Stein anısına asılan levhayı görmek mümkün.
5. Galignani Kitabevi
Rotamız üzerindeki bir diğer kitabevi ise Galignani Kitabevi. Altı nesildir Galignani ailesi tarafından işletilen kitabevi sadece Paris'in ya da sadece Fransa'nın değil, tüm Avrupa'nın en eski İngilizce kitabevi. Rivayet odur ki bu dükkanda arayıp da bulamayacağınız hiçbir şey yokmuş. Galignani Kitabevi'nin edebiyat etkinliklerine de ev sahipliği yaptığını belirtmeden geçmeyelim.
6. Les Éditeurs
Les Éditeurs sadece bir kafe- restaurant değil, aynı zamanda yerden tavana kadar uzanan dopdolu raflarıyla dikkat çekici bir kütüphane! Edebiyat etkinlikleri kapsamında sık sık edebiyatseverleri ağırlayan mekan yerel yayıncıların da sıklıkla vakit geçirdiği yerlerden biri.
7. Café de la Paix
Café de la Paix'nin geçmişi emsallerinin bir hayli ötesinde! Kapılarını 1862'de açan mekan Fransız hükümeti tarafından da tarihi yerler kategorisine alınmış. Özellikle tatlılarıyla öne çıkan mekanın geçmişteki müdavimleri ise Émile Zola, Guy de Maupassant, Marcel Proust ve Oscar Wilde gibi efsanevi isimler.
8. Bar Hemingway
İsim sizi yanıltmasın, Bar Hemingway geçmişte Ernest Hemingway tarafından kurulmuş bir yer değil. Fakat Hemingwat Ritz Otel'in barında o kadar çok zaman geçirirmiş ki yazarın ardından otelin barına onun ismi verilmiş. Barında sık sık Ernest Hemingway'i ağırlayan Ritz Otel birçok başka yazarı da misafir etmiş. Truman Capote otelde konaklarken Marcel Proust da Swann'ların Tarafı'nın bir bölümünü bu otelin bahçesinde yazmış.
9. Paris'in kitap tezgahları
Paris'in en ikonik simgelerinden biridir Seine Nehri kıyısına dizilmiş sıra sıra kitap tezgahları. 16. yüzyıldan bu yana aynı yerde kurulan kitap tezgahları UNESCO'nun dünya mirası listesinde de yerini almıştır. Yolu Paris'e düşen bir kitap kurdu bu tezgahlar arasında gezinmeden, raflardan birkaç kitap alıp karıştırmadan dönmemelidir gezisinden.
10. Montparnasse mezarlığı
Turist olarak bulunduğunuz bir şehirde mezarlık ziyaretinde bulunmak size biraz tuhaf gelebilir. Ama bu mezarlıkta öyle isimler konaklıyor ki görmeden geçmek istemezsiniz! Samuel Beckett, Jean-Paul Sartre, and Simone de Beauvoir, Carlos Fuentes, Guy de Maupassant, Susan Sontag ve Charles Baudelaire gibi isimlerin mezarlarının bulunduğu Montparnasse mezarlığı aynı zamanda Paris'in en dingin duraklarından biri.
11. Père Lachaise mezarlığı
Paris'in en büyük mezarlığı olan Père Lachaise mezarlığı 18 Mayıs 1804'te kullanıma açıldığında ilk defnedilen kişi küçük bir kız çocuğuydu. Dünyanın en sık ziyaret edilen mezarlıklarından biri olan Père Lachaise mezarlığı daha sonra birçok ikonik isimle birlikte Oscar Wilde, Honoré de Balzac, Colette, Gertrude Stein, Alice B. Toklas, Marcel Proust ve Richard Wright'ın da ebedi istiratgahı oldu.
Kaynak: Bustle
Yeni yorum gönder