Önümüzdeki günlerde The Monacelli Press tarafından yayınlanacak Kurt Vonnegut Drawings adlı kitap, Mezbaha No: 5, Şampiyonların Kahvaltısı gibi kitaplarıyla ünlenen Kurt Vonnegut'un sadece bir yazar olmadığını, çizimleri de bulunduğunu bir kez daha hatırlatıyor.
Kızı Nanette Vonnegut'un sunumuyla yayınlanan kitaptaki 10 çizimi bir araya getirdik:
Birinci bölüm: Otoportre, 16 Şubat 1985
"Zaman zaman bizzat kendim resim çizerim. Hatta birkaç yıl evvel Greenwich'te, yalnızca benim çizimlerimi bir araya getiren bir sergi açtım... Tabii bu çizimlerim iyi olduğu için değil, insanlar adımı duyduklarındandı."
İkinci bölüm: Soyutlama: Fırtına, 1 Ekim 1985
"Tuval, başka bir deyişle bilinçaltı, ilk vuruşu yapar, ardından da ressamın eline, belirli bir renk ve kıvamla hangi şekli çizerek, bu vuruşa nasıl bir tepki vermesi gerektiğini söyler. Ve eğer her şey yolunda giderse, tuval bir şeyler daha düşünür ve yeni tavsiyelerle gelir. O şimdi harflerin sıralandığı, ruhlarla iletişim kurmaya yarayan bir panoya benzemiştir."
Üçüncü bölüm: Kadınlar: Adsız, tarihsiz
"Mavisakal adlı bir ressam hakkında kitap yazmıştım. Bu fikir aklıma, Esquire benden soyut ekspresyonist Jackson Pollock hakkında bir makale istediğinde geldi. Dergi, 50. yılı şerefine, 1932'den bu yana ülkenin kaderini değiştiren 50 Amerikan yerlisini tanıtan makaleleri derliyordu. Ben Eleanor Roosevelt'i yazmak istemiştim fakat Bill Moyers onu çoktan almıştı."
Dördüncü bölüm: Harfler: Adsız, tarihsiz
"Gülme gazı, Asya gribi için neyse, resim çizme süreci de yazma deneyimi için odur."
Beşinci bölüm: İnsanlar: Adsız, tarihsiz
"İki yetişkin kızım da resimler yapıp onları satıyor. Fakat içten içe onları elden çıkarmamayı diliyorlar. Onları resimlerini evlatlık vermeye ikna eden üçüncü bir kişi oluyor genellikle. Ve bu kişi, öyle ateşli ki, kızlarıma resimlerini daha evlat edilesi kılacak tavsiyeler veriyor, başarılı bir bebek fabrikası işletmenin yöntemlerini gösteriyor."
Altıncı bölüm: Yüzler: Adsız, tarihsiz
"Parantez içine alarak şöyle diyebilirim ki, geçinmek için yaptığım işin memuriyetten pek bir farkı yok; eşit derecede can sıkıcı ve kabız edici. Bu nedenle işimi yaparken beni bölenler, hastalıklı bir doğaları bulunsa da, hatta aptal veya yalancı olsalar bile, bulutlu bir günde, yüzünü ansızın gösteren güneşi andırıyorlar."
Yedinci bölüm: Şeylere bakmak: Adsız, tarihsiz
"Zararsız röntgenciliğin en güzel örneği çocukların yaptığıdır. Yüceler Yücesi Her Şey'in başka bir deyişle Evren'in nadir anlarından biri, mesela su veya kar veya çamur veya renkler veya irili ufaklı taşlar, bir çocuğu saatlerce esir alabilir. İki kişilik bir gösteridir bu: Çocuk ve Evren. Çocuk, Evren'e küçük bir şey yapar ve Yüceler Yücesi Her Şey de karşılığında ona komik veya güzel veya bazen hayalkırıklığına uğratan veya bazen korkutan ya da can yakan bir tepki verir."
Sekizinci bölüm: Çizgiler: Adsız, 14 Kasım 1985
"İnsanın bilinçaltının kendini ortaya sermesini sağlayandan daha kurnaz bir deney olabilir mi? Herhangi bir psikolojik deneyin bundan daha cazip bir vaadi bulunabilir mi: Zihnin hırstan ve bilgiden arınmış öyle bir bölgesi var ki, güzel olanı seçmek konusunda uzmanlaşmış."
Dokuzuncu bölüm: Şeyler: Adsız, 25 Eylül 1985
"Ressamlar içinde tatmine en çok ulaşan kişi, saatler, günler, haftalar ve yıllar boyunca, ellerinin sanatsal malzemeyle yaptıklarına şahit olarak arınmış kişidir; dünyanın geri kalanı kendini assa yeridir."
Onuncu bölüm: Kelimeler: Kaplan Uyumalı, tarihsiz
"Hayalgücü mekanizması, ufacık bir uyarana bile tepki verecek şekilde eğitilmiş. Bir kitap, 26 fonetik sembolün, 10 sayının ve yaklaşık sekiz noktalama işaretinin sıralanmasından oluşur. İnsanlar gözlerini bunların üzerinde gezdirince, zihinlerinde Vezüv Dağı'nın patlaması veya Waterloo Savaşı canlanır."
(Kaynak: Guardian)
GG
Yeni yorum gönder