Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Modern Nostradamus: Isaac Asimov tahmin etmişti




Toplam oy: 1097

1964'te New York City'nin, Dünya Fuarı'na ev sahipliği yapması vesilesiyle bilimkurgu yazarı Isaac Asimov, The New York Times için bir makale kaleme alarak, dünyanın 2014'te neye benzeyeceğini yazdı. Boston Üniversitesi'nde biyokimya profesörü olarak da görev yapan Asimov, bu yazıya Soğuk Savaş'ın nükleer tehditlerini atlatabileceğimizi umarak başladı.

 

İşte, Asimov'un büyük çoğunluğu haklı çıkan tahminleri:

 

* Küçük aletler, insanlığı can sıkıcı işlerden azat etmeyi sürdürecek. Mutfaklardaki otomatik cihazlar, yemek veya ızgara jambon hazırlayacak, sıcak suyu kahveye dönüştürecek, ekmek kızartacak, yumurta haşlayacak ya da çırpacak... Kahvaltı bir önceki gece belirli bir saatte hazırlanmak üzere ev aletlerine sipariş edilecek.

 

* İletişim sadece sesli değil görüntülü de olacak. Konuştuğunuz insanı görebileceksiniz. Üstelik ekranı sadece aradığınız insanı görmek için değil, döküman oluşturmak, fotoğraflara bakmak ve kitaplar okumak için de kullanacaksınız. Dünyaya senkronize uydular, uzayı arşınlarken, gezegenin üzerindeki herhangi bir noktayı santralle uğraşmakzısın doğrudan aramaya imkan tanıyacak; Antartika'daki meteoroloji istasyonları da buna dahil.

 

* İnsanlık doğadan uzaklaşmayı ve kendisine daha çok uyan alternetif bir çevre yaratmayı sürdürecek. 2014'te ışıklı paneller, yaygın olarak kullanılacak. Tavanlar ve duvarlar, hafifçe parlayacak ve renkleri bir düğmeye basınca değişecek.

 

* 2014'te robotlar yaygın ya da mükemmel olmayacaklar belki ama var olacaklar.

 

* 2014'te aletlerin elektrik kordonu olmayacak çünkü onlar uzun ömürlü radyoizotop pillerle çalışacak.

 

* 2014'e gelindiğinde otobanlar altın çağlarını çoktan geride bırakmış olacak. İnsanın yerle temasını en aza indiren ulaşım araçları önem kazanacak. Elbette uçakları kastediyorum ama zemine temas eden araçlar bile yerden bir-iki adım yükselecek.

 

Can sıkıntısı hastalığı yayılacak

 

* Yapay zekalı taşıtlar belirli bir mesafeyi katetmek üzere ayarlanabilecek ve hedefe insan şoförün zayıf reflekslerine ihtiyaç duymaksızın ulaşacak.

 

* Duvara monteli ekranlar, bugünün televizyonlarının yerini alacak. Ayrıca tasarlanan şeffaf küpler, üç boyutlu seyir keyfi sağlayacak.

 

* Dünya nüfusu 6 milyar 500 milyon, ABD'nin nüfusu 350 milyon olacak. Ve eğer nüfus artışı kontrol altına alınmazsa, 2450'de dünya kalabalıktan boğulacak ve toplumsal yapı bundan çok önce çökecek. Büyük olasılıkla o noktaya gelinmeden evvel dünya çapında, doğum kontrol yöntemlerini teşvik eden bir kampanya başlatılacak ve 2014'te bu kampanyanın etkileri ciddi biçimde gözlemlenebilecek.

 

* Klasik tarım yöntemleri büyük zorluklarla uygulanabilecek ve tarla görevini çok daha verimli mikro organizmalar üstlenecek. İşlem görmüş mayalar ve yosun ürünleri farklı aromalarda piyasaya sürülecek

 

* 2014'te geriye sadece birkaç rutin iş kalacak ki bunlar da zaten makinelerin insanlardan iyi yapamadığı işler olacak. Öte yandan insanlık da makinelere iş vermeye hevesli hale gelecek. Bu doğrultuda okullar açılacak. Lise öğrencilerine bilgisayar teknolojisinin temel ilkeleri öğretilecek, öğrenciler iki değişkenli denklemlerde uzmanlaşacak ve gençler, Fortran'ın o günkü varyasyonları olan programlar konusunda eğitilecek böylece gençlerin bilgisayar dili mükemmelleştirilecek.

 

* İnsanlık yaygın bir can sıkıntısı hastalığından muzdarip olacak. Bu hastalık her yıl biraz daha yayılacak ve yarattığı tahribatın şiddeti artacak. Bunun ciddi zihinsel, duygusal ve sosyolojik sonuçları olacak. Ve söyleyerek haddimi aşmam umarım ama 2014'te psikiyatri açık arayla en önemli tıp dalı haline gelecek.

 

* En ihtişamlı kelimeyse "Çalış!" sözcüğü olacak. Hem de insanlara boş zamanların dikte edildiği bir toplumda...

 

 


 

 

GG

 


Kaynak: Open Culture

Yorumlar

Yorum Gönder


Ben şimdi 50 yıl sonrayı merak ettim.

38%
62%

"iki değişkenli aritmetik" ile kastedilen nedir?

40%
60%

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.