Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Müziğin başrolde olduğu romanlar




Toplam oy: 303

Bazı romanlarda, müziğin sayfalardan çıkıp odayı -yahut da bulunduğunuz mekanı- doldurduğunu hissedersiniz. "Söz uçar yazı kalır" belki ama, bazen de müzik kelimeler sayesinde sayfaların arasından uçar, üstelik zihinden kolayca silinmez.

 

Bazı yazarlar, kelimeleri enstrümanları kılıyor. Edebiyatlarının ritmini müzikten bulduklarını hissediyorsunuz. Aşağıda, müziği adeta bir baş karaktermişçesine romanlarına dahil eden bu yazarlardan bir bölümünü sıraladık.

 

 

 

Görsel: Akif Kaynar

 

 

 

Noktürnler

 

 

Bir dönemler hayli ünlü olan bir şarkıcı, dış görünüşünü değiştirmek isteyen bir caz müzisyeni, genç bir çellist... Nobel ödüllü Ishiguro'nun muazzam müzik bilgisinden izler taşıyan romanda, müzik tüm karakterlerin kendi hayatlarına dair önemli şeyler keşfetmesini sağlıyor.

 

 

 

 

 

Ölümüne Sadakat

 

 

Müzik denilince akla ilk gelen yazarlardan Nick Hornby, popüler müzik tutkunu, plak dükkanı işleten bir adamın geçmiş ilişkileriyle ve hayatıyla hesaplaşmasını anlatıyor.

 

 

 

 

 

Juliet Çıplak

 

 

 

Nick Hornby'nin pek çok romanı gibi mizah, romans ve popüler kültürü bir araya getiren roman yakın zamanda Ethan Hawke'ın da yer aldığı bir filme uyarlandı. Juliet Çıplak'ın merkezinde, gizemli bir rock yıldızı ve onu takıntı haline getiren bir çift var.

 

 

 

 

Muhteşem Gatsby

 

F. Scott Fitzgerald demek Caz Çağı demek elbette. Bir dönemin ruhunu anlatmak için müzikten daha iyi bir aracı olmadığını kanıtlayan yazarların başında geliyor Fitzgerald. Muhteşem Gatsby de onun başyapıtı.

 

 

 

 

İmkânsızın Şarkısı

 

 

"Müziği duyarak yazan" romancılardan söz açıp da Murakami'den bahsetmemek olmaz. Murakami'nin sinemaya da uyarlanan romanı 60'ların sonunda tüm dünyaya yayılan değişim ruhunu anlatırken, her şeyi bir Beatles şarkısı başlatıyor.

 

 

 

 

Doktor Faustus

 

Müziğin dile dökülebilmesinin imkanını sorgulayan Thomas Mann, Doktor Faustus'ta büyük bir klasik müzik bestecisinin ruhunun derinliklerine iniyor.

 

 

 

 

Amsterdam'da Düello

 

Ünlü bir besteci ile bir gazete editörü, ortak aşıklarının cenazesinde bir araya gelirler ve sonuçlarını ikisinin de öngöremediği bir anlaşma yaparlar. Britanya edebiyatın usta isminden Man Booker ödüllü bir roman...

 

 

 

 

Bulut Atlası

 

 

David Mitchell'ın kült yapıtı pek çok karakteri tuhaf bir kurgunun içinde buluştururken, besteci Robert Frobisher karakteriyle müziği romanın merkezine yerleştiriyor.

 

 

 

 

Dancer

 

 

 

İrlandalı Colum McCann'in imzasını taşıyan kitap, tarihin en önemli dansçılarından Rus balet Rudolf Nureyev'in hayatına dayanıyor. Nureyev'in sahne ışıkları altındaki yaşamının görkemini ve lanetli yanını takip ederken müzik ve dans baş döndürüyor.

 

 

 

 

Jazz

 

 

1920'li yılların ABD'sinde geçen bu Toni Morrison romanı, Caz Çağı'nı anlatmakla kalmıyor, caz müziğin ritmini dilde yakalamayı deniyor.

 

 

AB

 

 

 

 


 

 

Manşet görseli: Onur Aşkın

 

Kaynak: BookRiot & The Huffington Post

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.