Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

NesneKitap // Nice özel baskılara




Toplam oy: 729
Emrah Serbes’in Her Temas İz Bırakır ve Son Hafriyat romanlarının, yayımlanışının onuncu yılı vesilesiyle bir araya getirildiği özel baskıyı görünce, aklıma ilk gelen, “10 yıl mı geçmiş” sorusu oldu...

Yıllar sonra eski bir arkadaşla karşılaşmaya benziyor biraz. Onu tanıyorsunuzdur, hikayesini az çok hatırlıyorsunuzdur, hatta belki de hiç unutmamışsınızdır zaten. Ama şimdi biraz değişik bir halde çıkmıştır karşınıza. Ufak tefek yeniliklerle belki... İster istemez dikkatinizi ilk çeken bu değişiklikler olur ve bu değişikliklerin yakışıp yakışmadığı biraz da onunla zamanında ne kadar anlaştığınıza bağlıdır aslında. “Biraz fazlaca mı kalınlaşmış?”

Orhan Pamuk’un Kara Kitap’ını, hikayesini göz önünde bulundurarak söylersem, oldukça genç bir yaşta okumuştum ilk olarak. Sonraki yıllarda “arayı,” tekrar tekrar okuyarak kapatmam gerekmişti. Bu tekrar okumaların birini de, 2000 yılında yayımlanan “10. yıl özel baskısı”ndan yapmıştım. Orhan Pamuk’un çizimleri ve elyazısı örnekleriyle hazırlanan bu özel baskı karşısında heyecanlandığımı hatırlıyorum. Romanı tekrar okumaya başlamadan önce, söz konusu yenilikleri incelemiştim uzun uzun, defalarca. Orhan Pamuk’un Kara Kitap’ın atmosferine uygun “On Yıl Sonra” başlıklı önsözünü okumak da ayrı bir mutluluk vermişti. (Bir süre önce, Kara Kitap 25 Yaşında kitabının yayımlandığını da hatırlatalım.)

Şimdiye kadar, Kara Kitap’ı en azından bir defa daha okumuşumdur. Hikayenin karanlık noktaları giderek aydınlanıyor mu, yoksa esrar perdesi kalınlaşıyor mu halen emin değilim. Ama Emrah Serbes’in, 2016 yılı sonunda yayımlanan “Behzat Ç. 10. yıl özel baskısı”yla karşılaşınca, daha da “karışık” duygularla yüz yüze gelmiş oldum. Yıllar sonra eski bir arkadaşınıza rastlamanız, aslında yıllar önceki halinizle yüzleşmeniz demek oluyor bir taraftan da. Diğer bir deyişle, Emrah Serbes’in Her Temas İz Bırakır ve Son Hafriyat romanlarının, yayımlanışının onuncu yılı vesilesiyle bir araya getirildiği bu özel baskıyı görünce, aklıma ilk gelen, “Gerçekten de 10 yıl mı geçmiş” sorusu oldu...

 

 

 

Her Temas İz Bırakır, ilk yayımlandığında, İstanbul merkezli polisiyelerin ezici çoğunluğu arasında hemen dikkat çekmişti. Ayırt edici tek özelliği bir “AnKara polisiyesi” olması değildi yalnızca, karakterlerin işlenişinin “sağlam”lığıyla da adından söz ettiriyordu. Sonra sonra televizyona uyarlanmasıyla, artık zaten adından söz etmeyen kalmadı neredeyse!

10. yıl özel baskıda “yeni” bir bölüm yok ama Deniz Karagül’ün resimlemeleri, bu iki romanı art arda yeniden okuma bahanesi olarak görülebilir pekala. Behzat Ç.’nin hikayesini ilk defa bu baskıyla okuyacak olanları ise kıskanmadan edemiyorum...

 

 

   

 

 

Bugünlerde kitapçıların yeni çıkanlar raflarında bir özel baskı daha yer alıyor. Sâdık Hidâyet’in unutulmaz eseri Kör Baykuş, ilk olarak 1977 yılında Varlık Yayınları tarafından yayımlanmış Türkçede; çeviri de Behçet Necatigil’e ait. 40 yıl sonra Yapı Kredi Yayınları, aynı çeviriyi, Hemad Javadzade’nin resimleriyle birlikte yeniden yayımlıyor. “Sâdık Hidâyet ile Behçet Necatigil’e bu baskıda Hemad Javadzade de katılıyor,” diye tanıtılmış bu resimli özel baskı, “Kör Baykuş’un yarattığı dünya, Türkiye’de yaşayan genç sanatçı Javadzade’nin çizimleriyle, fantastik bir boyut kazanıyor.”



Tüm bunları bir arada düşününce, “Nice özel baskılara” demek geliyor içimden kendi kendime!

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.