Güçlüler, güzeller, zekiler ve ne istediklerini biliyorlar: Dünyayı kurtarmak... “Marvel/DC Comics kızları” olarak da bilinen kadın süper kahramanlardan bahsediyoruz. Bu sonbaharda, içlerinden en ünlüsü sayılabilecek Supergirl, televizyon uyarlamasıyla ekranda olacak. Dizinin tanıtımı internette yayılınca, Supergirl’ün ne çok hayranı olduğu da meydana çıktı. Başroldeki -Glee yıldızı- Melissa Benoist, şimdilik, süperden ziyade sevimli duruyor ve “süper” olmadan önce gidecek çok yolu olduğu izlenimi veriyor. Ama biz zaten, öncelikle çizgi romanlara dönelim…
Superman’in sevgilisi Lois Lane, 1940’lardaki bir macerada, süper güçleri olmasını hayal ederken görülüyordu. Ama gerçek bir süper kadın kahramanın gelmesi 1950’leri bulacaktı. Superman serisinin kahramanlarından gazeteci Jimmy Olsen de, 1958’de yayımlanan bir macerada, “Supergirl olsa da şu bizim Superman’e yardım etse,” diye aklından geçiriyordu. Bunun üstüne 1959’da DC Comics evreninde -kadınların iş hayatında gitgide daha önemli olmaya başladığı, ama iş çıkışlarının yine de eve “uygun” saatte dönebilecekleri şekilde ayarlandığı yıllarda- Superman’in kazandığı başarı üzerine, Otto Binder tarafından Kara Zor-El (namıdiğer Supergirl) yaratılacaktı. Günümüzde yeni maceraları DC Comics tarafından çizilmeye ve yayımlanmaya da devam ediyor... O yıllarda elbette Marvel de boş durmuyor ve Fantastik Dörtlü’nün arasına Invisible Woman adlı bir kadın süper kahramanı “sıkıştırıyordu.” Ardından Batwoman ve Cat Woman, X-Men serilerindeki Jean Grey ve DC Comics’in en ikonik süper kadın kahramanlarından bir diğeri Wonder Women geldi...
Süper kadın kahramanlara geniş bir perspektiften baktığımızda; önce üçe sonra ikiye ayrılıyor gibi görünüyorlar. Üçe: Sarışın, esmer ve kızıl şeklinde. İkiye: Tehlikeli ve her an her şeyi yapabilecek nitelikte kadınlar ya da meleksi, yani sadece iyilik amaçlayan kızlar olarak. Yine kendi içlerinde kategorize etmek gerekirse sarışınların çoğunlukla iyilik için dünyaya geldiğini, kızıllardan her şeyin bekleneceğini, esmerlerinse sonunun belli olmadığını belirtebiliriz.
Peki, Türkiye’de bu kahramanlar nerede bulunur? Bu sorunun yanıtını vermek çok zor... Şahane kızlarımız Türkçeye pek çevrilmemiş. Hatta neredeyse hiç… Ancak bu uzun sürmeyecek gibi görünüyor. Henüz kesin olmamakla birlikte, Cat Woman ve Supergirl’ün yayın hakları için girişimlerin başladığını ve yakında çevirileceklerini –fısıldayarak– duyurabiliriz. İlle de kadın kahraman okumak isterseniz; Marvel ve DC Comics tarzından çok uzağa düşse de, Julia ve erkeklerin yok olduğu distopik bir evreni anlatan Y: Son Erkek çizgi romanlarını önerebiliriz.
Yeni yorum gönder