Bir internet sitesinde, fazlaca muğlak ifadelerle verilmesine karşın, şöyle bir haber var: “Henüz resmiyete dökülmeyen, herhangi bir kaynak tarafından onaylanmayan habere göre, ağustosta İstanbul’da bir Morrissey konseri izleyeceğiz.” Daha önce İstanbul’daki konserine katılma imkanı bulamayanlar için –muğlak ama– sevindirici bir haber elbette; her zaman bekleriz kendisini! Ama asıl, Morrissey’le ilgili, beklediğimiz başka bir şey var; kitapları... Özellikle de 2015 tarihli List of the Lost romanı. Her ne kadar kimi yayınlarda “bu kitabı okumayın” şeklinde eleştirilerle karşılanmış olsa da, romanın Türkiye’de de belli bir ilgiyle karşılanacağını söyleyebiliriz rahatlıkla. Gerçi Morrissey’in 2013’te yayımladığı tartışmalı “Otobiyografi” kitabı bile henüz Türkçede yayımlanmamışken, sanırım List of the Lost’tan önce Morrissey’in kendisini görme olasılığı daha yüksek.
Önümüzdeki günlere Patti Smith penceresinden baktığımızda ise, Morrissey’e oranla, daha “net” bir manzarayla karşılaşıyoruz. Hem 23 Haziran tarihinde kesinleşmiş bir İstanbul konseri mevcut Patti Smith’in hem de kitaplarını Türkçede okuma imkanımız. Peki başka hangi isimler var, hem konserlerini hem de kitaplarını beklediğimiz; en azından yeniden izlemek istediğimiz, kitapları yeniden basılsın diye beklediğimiz? Ya da mesela, bugün John Lennon’ın kayıp bir romanı ortaya çıkıverse şaşırır mıyız?
Bir süredir SabitFikir’in müzik sayfalarında ismini görmeye alıştığımız Hilmi Tezgör, tam da konser mevsiminin başladığı bir dönemde bu ve benzeri soruların peşine düşüyor yeni dosya yazısında. Çoğunlukla besteleyen, söyleyen, çalan ama bazen de “düz” yazan, yani roman yazan müzisyenleri mercek altına alıyor. Şairliklerini az çok bildiğimiz isimlerin roman yazarlığıyla imtihanlarını değerlendiriyor: “Müzik ile edebiyatın öteden beri birbirine ne kadar yakın olduğunu biliyoruz. Birini anmak, çok geçmeden diğerini de akla getiriyor. Bin yıllardır böyle bu. (...) Hep yakınlık içermiş bir ilişki bu; dolayısıyla bir müzisyenin, bugün edebiyatın en popüler türü olan romana da el attığını bilmek, roman yazdığını öğrenmek, önce hayranlık uyandırsa da çoğu zaman bizleri şaşırtmıyor aslında. 'Roman yazan' ya da 'Roman da yazan' müzisyenler arasında, edebiyat sevgileri aşikar olan en popüler isimler Leonard Cohen ve Bob Dylan olsa gerek. Gerçi dünyanın en büyük pop yıldızlarından Madonna’nın da bir çocuk romanı var ama eli hep kalem tutmuş olanlardan başlayalım biz.”
Yeni yorum gönder