Stephen King’in çok satan romanlarının yanında yazarlık hayatına ilişkin deneyimlerine yer verdiği Yazma Sanatı adlı bir eseri de bulunuyor. Özellikle genç yazar adayları için yol gösterici niteliğindeki bu kitap bizzat yazarın ağzından altın değerinde öneriler içeriyor. İşte usta yazar Stephen King’in genç yazarlara altın değerindeki 20 önerisi:
1. Öncelikle kendiniz için yazın, okurlar konusunda sonra endişelenirsiniz. Bir öykü yazarken o öyküyü öncelikle kendinize anlatırsınız. Aynı öyküyü yeniden yazarken ise başlıca göreviniz öyküye ait olmayan bütün öğeleri temizlemektir.
2. Edilgen anlatımlardan kaçının. Ürkek yazarlar dolaylı fiillerden hoşlanır, tıpkı ürkek aşıkların dolaylı sevgililerden hoşlandığı gibi. Edilgen anlatım güvenlidir.
3. Zarflardan kaçının. Zarflar sizin dostunuz değildir.
4. Özellikle de “O öyle dedi, bu böyle dedi...” türünden zarflardan kaçının.
5. Mükemmel bir gramer yapısı yaratmaya takılıp kalmayın. Kurgunun konusu mükemmel derecede doğru bir gramer değildir. Önceliğiniz okuru içeri davet etmek ve ona bir hikaye anlatmaktır.
6. Sihir sizin içinizdedir. İnanıyorum ki kötü eserlerin kökeninde korku vardır.
7 Okuyun, okuyun ve okuyun. Eğer okuyacak vaktiniz yoksa yazmak için de ne vaktiniz ne de malzemeniz yok demektir.
8. Başka insanların mutluluğunu dert etmeyin. Zaten niyetiniz olabildiğince dürüst bir şekilde yazmaksa nezaketle örülü bir toplum içindeki günleriniz sayılı demektir.
9. Televizyonu kapatın. Televizyon bir yazara ilham verecek en son şeydir şüphesiz.
10. Üç ayınız var. Bir kitabın ilk taslağını yazmak, kitap ne kadar uzun olursa olsun, üç aydan fazla sürmemeli.
11. Başarının iki sırrı var: Birincisi sağlıklı kalmak, ikincisiyse evli kalmak!
12. Her seferinde bir kelime yazın. İster tek bir sayfayı nakış gibi işlemek olsun, isterse Yüzüklerin Efendisi gibi epik bir üçleme yazmak; öykü her zaman kelimeleri birer birer dizerek sonuca ulaşır.
13. Dikkatinizi dağıtan şeyleri ortadan kaldırın. Çalışma odanızda telefon, televizyon ya da bilgisayar oyunu gibi şeylere yer vermeyin.
14. Kendi tarzınızı oluşturun. Yazarın yaptığı ne kadar kolay görünürse görünsün, kimse yazarın belirli bir türe olan yaklaşımını taklit edemez.
15. Deşin! Öyküler anılarınızdır, önceden beri var olan keşfedilmemiş bir dünyanın parçalarıdır. Yazarın görevi ise mümkün olan en derindeki anıları çıkarmak için gerekli araçları kullanmaktır.
16. Ara verin. Altı haftalık bir aranın ardından dönüp kitabınızı okuduğunuzda kendinizi epey yabancı hissedeceksiniz. Bu genellikle keyifli bir deneyimdir.
17. Sıkıcı kısımları atın ve tabii en sevdiğiniz kısımları da! Bunu yapmak sizin o egosantrik, minik kalbinizi kırsa da en sevdiğiniz kısımları atın, atın, atın!
18. Araştırma evreniz hikayenizi gölgelemesin. Araştırmanın yeri gerilerde, hikayenin olabildiğince ardındadır.
19. Yazar olmak için yapmanız gereken en basit anlamıyla okumak ve yazmaktır. En iyi öğrenme biçimi bol bol okumak ve bol bol yazmaktır ve en kıymetli dersler de kendi kendinize verdiklerinizdir.
20. Yazmanın amacı mutlu olmaktır. Para kazanmak, ünlü olmak, sevgili bulmak, çapkınlık yapmak ya da arkadaş edinmek için yazmayın. Yazmak bir büyüdür; tıpkı diğer sanatlar gibi o da hayatın özsuyudur. Bu özsuyu da beleştir. O halde için!
EK
Kaynak: www.barnesandnoble.com
Görseller: (Sırasıyla) Güneş Engin, Akif Kaynar
2. Edilgen anlatımlardan kaçının.Edilgen anlatım güvenlidir.7 Okuyun, okuyun ve okuyun. Eğer okuyacak vaktiniz yoksa yazmak için de ne vaktiniz ne de malzemeniz yok demektir. (!!!)
Yeni yorum gönder