Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Terapi koltuğunda...




Toplam oy: 1007
Belki de hiçbir yazar, Jung'un ve Freud'un belli başlı meselelerini Iris Murdoch gibi hallaç pamuğu misali oradan oraya fırlatıp içini dışını çıkarmamıştır.

Kelebek şu aralar terapi koltuğuna merak sardı. Aynı zamanda sıkı bir Woody Allen hayranı da olduğu için, konuya “takıntılı” bir şekilde ani ilgisi çok da şaşırtmadı beni. Woody Allen demişken, onun belli bir perspektiften edebiyattaki ruh kardeşi sayılabilecek Philip Roth ve Roth’un unutulmaz Portnoy’un Feryadır omanı geldi tabii ilk olarak aklına. Kitabın histerik, kurnaz, korkak ancak bir o kadar da cazibeli kahramanı Portnoy, roman boyunca terapistine içini döker de döker. Roth ise kahramanının yer yer gerçekten çok komik olan bu iç döküşleri aracılığıyla asıl olarak “erkek” olmanın “dayanılmaz” hikayesini anlatır. Başka bir açıdan ise psikanalize yönelik hislerini yansıtır. Eh, söylemiştik ama Woody’nin ruh kardeşi olduğunu değil mi!

 

“Vay be! Amma sıkıntılı adammışım ben de yahu! Varlığından bile haberdar olmadığım nefret duygularıyla doluymuşum meğer! Bu, süreç mi oluyor Doktor, yoksa ‘malzeme’ dediğimiz şey mi? Tek yaptığım yakınmak, şikayetlerin dibini bulamayacağız anlaşılan, doğrusu merak etmeye başlıyorum yetmedi mi hâlâ diye. Törensel bir şekilde sızlanıp durmaktan alamaz oldum kendimi, kamuoyunda psikanalitik hastaların böyle kötü bir şöhret sahibi olmasının sebebi de bu galiba.” Doktorundan sıkılan ve hatta hızını alamayıp kaçıp giden en ünlü roman kahramanı ise kuşkusuz Italo Svevo’nun Zeno’nun Bilinci adlı yapıtının kahramanı Zeno’dur! Esasında 400 sayfalık romanın son 30 sayfası şu meşhur psikanaliz bölümüne ayrılmışsa da tüm romana ağırlığını koyar. Çünkü “yaşama illeti”nden mustarip hastası Zeno’nun psikanalize olan inancını yitirip kaçmasına fazlasıyla içerleyen doktorunun bir “öç projesi” olarak, ondan dinlemiş olduğu yaşamöyküsünü en ince detaylarına dek anlatmasıdır, aslında romanın bütünü. Kral çıplak!

 

 

Virginia Woolf’un Mrs. Dalloway’inde ise bir Birinci Dünya Savaşı gazisi olan Septimus Warren ile karşılaşırız. Edebiyat tarihinde ve asıl olarak modern roman tarihinde savaş sonrası travması yaşayan ilk karakterlerden biri olarak ünlenecektir o. Çünkü Woolf, alışılmışın aksine onu bir kahraman olarak değil, savaş yüzünden zarar gören, acılar içinde kıvranan bir tür savaş kurbanı olarak resmeder. Pek çok açıdan bir ilktir Septimus Warren ve işin ilginci o da kendisinden sonra gelecek diğer roman kahramanları gibi doktorundan hiç hoşlanmayacaktır.

 

Bu temayla bir romanda daha karşılaşırız. Simone de Beauvoir bu kez bir psikoterapist kadın doktoru ana kahramanlarından biri yapacaktır ünlü romanı Mandarinler’de. İkinci Dünya Savaşı’nın hemen sonrasıdır ve tüm dünyayı etkisi altına alan ümitsizlik ve depresyon, zamanın entelektüellerini de etkilemektedir. Bunlardan biri olan Anne (ki Beauvoir’ın kendi yansımasından başkası değildir) davetlisi olduğu bir kongre öncesi, dünyanın ve tüm insanlığın yaşadığı bu büyük travma sonrası yeni fikirler ve deneyimler öğrenmenin bir değeri olup olmadığını sorgulayacaktır.

 

Ama belki de hiçbir yazar, Jung’un ünlü Arketipler Teorisi ile Freud’un Oedipus Kompleksi ve tüm diğer belli başlı meselelerini Iris Murdoch gibi hallaç pamuğu misali oradan oraya fırlatıp içini dışını çıkarmakta Kesik Bir Baş’ta yaptığı kadar ileriye gitmeyecek ve bundan da bu denli zevk almayacaktır. Üç kadınla üç erkeğin çok eşli ilişkiler ağı aracılığıyla Murdoch; zina, ensest gibi pek çok moral değerin içini boşaltırken, asıl dalgasını kendi kız kardeşiyle ilişkisi olan bir psikoterapistle geçer. Psikoanalizin baş tacı yapıldığı yeni dünya düzeninin en önemli güç merkezi olan psikoterapistlerin tacını kafasından düşürüp adeta “Kral çıplak!” diye bağırır.

 

 


 

 

* Görsel: Onur Atay

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.