Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Uyarlaması ekrana gelmeden önce okumanız gereken 7 kitap




Toplam oy: 682

Edebiyat ve televizyon arasındaki beslenme kanalları artık hepimizin malumu. Dünya genelinde etki yaratan pek çok kitap aynı hızla sinemaya ya da televizyona da uyarlanıyor artık. Dahası, çoğu kez bu uyarlamalar, dönemin en çok ses getiren dizileri arasına giriyor. Peki gelecek günlerde televizyon ekranlarında hangi edebiyat uyarlamalarını izleyeceğiz? İşte uyarlaması ekrana gelmeden önce okumanız gereken 7 kitap:

 

1. The Nix - Nathan Hill

 

 

Bilgisayar oyunlarına takıntılı bir profesörle annesi arasındaki ilişkiyi anlatan The Nix'i Lost, Fringe ve Person of Interest gibi gibi diziler ile adını dünyaya duyuran J.J. Abrams ve dünyaca ünlü oyuncu Meryl Streep televizyona uyarlayacak. "Bunun üzerinde 10 yıl çalıştım," diyor romanın yazarı Nathan Hill. " Ve Meryl ve J.J'in harika bir iş çıkaracağını biliyorum."

 

2. Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım - Elena Ferrante

 

 

Kaleme aldığı Napoli Dörtlemesi kadar gizemli kimliğiyle de okurların dikkatini çeken bir yazar Elena Ferrante. Yazarın Napoli Dörtlemesi'nin epeydir yapımcıların dikkatini çektiği biliniyordu. Bunun bir sonucu olarak Benim Olağanüstü Akıllı Arkadaşım'ı yakında bir HBO yapımı olarak televizyonda izleyebileceğiz. Yapımın yönetmen koltuğunda ise  Saverio Costanzo oturacak.

 

3. Nam-ı Diğer Grace- Margaret Atwood

 

 

Geçtiğimiz sezonun en çok ses getiren dizilerinden biriydi Damızlık Kızın Öyküsü. Dizinin başarısı gözlerin Margaret Atwood'un diğer eserlerine dönmesine sebep oldu elbette. Böylelikle Margaret Atwood cephesinden yeni bir uyarlama haberi geldi. Yazarın tarihsel olaylara dayanan romanı Nam-ı Diğer Grace de online platform Netflix tarafından ekrana uyarlanıyor. Dizinin başrollerini ise Sarah Gadon, Anna Paquin ve Zachary Levi paylaşıyor.

 

4. Sıfır Beden Cehennemi - Sarai Walker

 

 

5. Guguk Kuşu - Robert Galbraith

 

 

 

Robert Galbraith ismi size pek tanıdık gelmeyebilir ama o aslında Harry Potter serisi ile bir neslin aklına damga vuran J.K. Rowling! Rowling'in Robert Galbraith imzası altında yayımladığı dedektif romanlarından Guguk Kuşu da yakın zamanda televizyon ekranlarında göreceklerimizden. Mini dizi olarak tasarlanan yapımın arkasında ise HBO var.

 

6. Swing Time - Zadie Smith

 

 

İlk romanı İnci Gibi Dişler ile genç yaşta dünya genelinde başarı elde eden Zadie Smith Türkiye'de de epey sevilen bir isim. Yazarın son romanı Swing Time her ne kadar henüz Türkçeye çevrilmediyse de onu yakın bir gelecekte televizyon ekranlarında göreceğiz! Üstelik yapımın yazar ekibinde Smith'in eşi Nick Laird de var.

 

7. The Underground Railroad -  Colson Whitehead

 

 

The Underground Railroad Ulusal Kitap Ödülü'nün yanı sıra Pulitzer Ödülü'nü de kazanmasıyla adından epey söz ettirmişti. Fantastik bir tren yolu ile kölelikten kaçan genç bir kadının öyküsünün anlatıldığı The Underground Railroad  da yakın gelecekte beyaz camda göreceklerimiz arasında. The Underground Railroad'un Türkçede Siren Yayınları tarafından yayımlanacağını da eklemeden geçmeyelim. 
 

 

 


 

 

 

Kaynak: EW

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.