Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Westworld hayranları için 7 kitap önerisi




Toplam oy: 1204

Son günlerin yakından takip edilen dizilerinden biri Westworld. Michael Crichton'ın yazıp yönettiği 1973 tarihli filmden uyarlanan dizi hem bilimkurgu hem de western meraklılarını cezbedecek cinsten. Hal böyle olunca Westworld'ün önlenemez yükselişine seyirci kalmadık ve Westworld izleyicilerinin ilgisini çekecek 7 kitabı bustle.com'dan derledik.

 

Ne yazık ki listedeki kitapların tümü Türkçeye çevrilmiş değil. Ancak umuyoruz ki en kısa zamanda onları da Türkçede okuma fırsatı buluruz! İşte Westworld hayranları için 7 kitap önerisi:

 

1. Ben Robot - Isaac Asimov

 

Edebiyatta yapay zeka dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biridir Asimov. Haliyle bu listede de başı çekmesi şaşırtıcı değil. Sonuçta hem Westworld hem de Ben Robot robotların gittikçe daha zekileştiği, insanlara üstünlük sağladığı ve sonunda onların emirlerine karşı geldiği bir hikaye anlatıyor.

 

 

2.  How to Live Safely in a Science Fictional Universe - Charles Yu

 

How to Live Safely in a Science Fiction Universe henüz Türkçeye çevrilmemiş kitaplardan... Hikayesi paradokslar, seks robotları ve zamanda yolculuk ederken başarısızlığa uğramış karakterlerle dolu, kurmaca bir evrende geçiyor.

 

 

3. Mars Yıllıkları - Ray Bradbury

 

Bilimkurgu eserlerinden oluşan bir liste yapıp da o listeye Ray Bradbury'yi dahil etmemek olmaz! Kuşkusuz Mars Yıllıkları da yazarın adı anıldığında ilk akla gelen eserlerinden. Mars'ı sömürgeleştirmeye çalışan insanın arzusu robotları köleleştiren arzudan pek de farklı değil.

 

 

4. Cinder Bir Ay Günlüğü Kitabı - Marissa Meyer

 

İnsalarla androidlerin yan yana dolandığı "Yeni Pekin"de geçiyor Cinder'in hikayesi. Klasik Külkedisi masalının bilimkurguyla yoğurulmasından doğan bu kitabın kahramanı cyborg bir Külkedisi! Ama bu Külkedisi sadece üvey annesi ve üvey kardeşleriyle değil, insan ırkını tehdit eden vebayla da uğraşmak zorunda.

 

 

5. R.U.R. Rossum'un Evrensel Robotları - Karel Capek

 

XX. yüzyılın en önemli Çekoslovak yazarlarından biri olan Karel Capek, R.U.R. (Rossum'un Evrensel Robotları) adlı bu tiyatro oyununda yaygın kullanımı ile "robot" kavramını ortaya atan kişi olarak bilinir. İnsanların, tanrıcılık oynayarak kendilerine hizmet etmesi için yarattıkları robotlar, kendi hâkimiyetlerini ilan ederek onların yerini almak istemiş ve insan hırsının ve kibrinin bir sembolü olmuşlardır.

 

 

 

6. Lone Star Planet - H. Beam Piper

 

Bu listede western ile bilimkurgunun en çok iç içe geçtiği kitap olsa gerek Lone Star Planet. New Texas'ta süper inekleri tanklarla güden insanların hikayesini anlatıyor ne de olsa! Fütürist bir kovboy hikayesi olan Lone Star Planet'in ne yazık ki Türkçe çevirisi yok ancak umarız yakın zamanda Türkçede de okuma fırsatı buluruz.

 

 

7. Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu - Haruki Murakami

 

Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu XXI. yüzyıl edebiyatına damgasını vuran, kült yazar Haruki Murakami'den bilimkurguyu masalsı bir dünyanın içinde var eden, Kafkaesk bir psikolojik gerilime göz kırpan bir roman. Murakami 1985 tarihli bu romanında bizi karakterinin zihninde cereyan eden paralel bir evrenle tanıştırır okurunu, tek boynuzlu atların olduğu bir evrenle...

 

 

 

EK

 

 


 

 

Kaynak: bustle.com

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.