Facebook, Twitter, Instagram ve Pinterest yetmiyor, diyorsanız; yayınevlerini takip ettiğiniz “kanallara,” YouTube kanallarını da ekleyebilirsiniz!
Teknolojinin imkanları, elbette yayıncılık dünyasında da etkisini günden güne artırmaya devam ediyor. Edebiyatı video paylaşım platformu YouTube’la aynı cümlede anmak, uzunca bir süredir mümkün mesela. Yeni yayımlanan kitapları tanıtan kısa videolar, kitapları o yayınevinden çıkan yazarların verdiği röportajların kayıtları, imza günü ya da panel gibi etkinliklerden kısa görüntüler yayıncı hesaplarında görmeye alışkın olduğumuz içerikler arasında... Diğer bir deyişle YouTube da, yayıncılık sektörü için tanıtım anlamında bir çeşit can simidi. Yine de, yeterince yararlanıldığını söylemek güç. İşte bazı örnekler:
YouTube hesabını yaklaşık bir yıl önce açan Metis Yayınları’nın paylaştığı videolar arasında, örneğin, 2014 yılında AB Edebiyat Ödülü’nü kazanan Birgül Oğuz ile yapılan röportaj da var, yayınevinin Küçük Filozoflar dizisinin editörü Savaş Kılıç’ın özel bir eğitim kurumunda verdiği ders de… Kanalın dikkat çeken paylaşımları arasında, sosyolog Nilüfer Göle’nin Gündelik Yaşamda Avrupalı Müslümanlar eseriyle ilgili olanı da sayabiliriz; Göle’nin katıldığı iki ayrı söyleşiyi Metis’in kanalından izlemek mümkün.
(Birgül Oğuz’un “Hah” kitabı üzerine Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşen panelden)
Can Yayınları da portalı sıklıkla kullanan yayınevlerinden... Yayınevinin hesabında, yazar röportajları ve yeni çıkan kitapları tanıtan kısa videoların yanı sıra yayınevinin genel müdürü Can Öz’ün edebiyat ve yayıncılık dünyasına ilişkin merak edilenlere açıklık getirdiği 5-10 dakikalık #CanOzeSoruyorum etiketli videolar da mevcut.
(#CanOzeSoruyorum: Kapınız yeni yazarlara açık mı?)
Okuyan us Yayın ise YouTube paylaşımlarını daha farklı bir boyuta taşımış; ön plana çıkarmak istediği kitapların içeriklerinden yola çıkarak yaptığı sokak röportajlarını okurlarıyla buluşturuyor. Ayrıca, Okuyan Us gibi Pegasus Yayınları’nın da, kitapları için fragman tadında kliplere sayfalarında sıklıkla yer verdiklerini görüyoruz...
(Bin Bir İnsan Masalları tanıtımı)
(Leonardo Patrignani’nin 34. İstanbul Kitap Fuarı bünyesinde gerçekleşen imza günü)
MonoKL Yayınları’nın YouTube hesabında da, yine ağırlıklı olarak yeni yayımladıkları kitapların tanıtımları yer alıyor. Son derece minimalist videolar hazırlanmış kitaplar için: Yalnızca kapak görseli ve arka planda kitabın tanıtımını yapan sesli bir sunum.
(Eksik Parça tanıtımı)
Altın Kitaplar’ın kanalına göz attığımızda, videoların çoğunlukla televizyon programlarından alınmış görüntülerden oluştuğunu görüyoruz. Epsilon Yayınevi’nin videolarında ise, öncelik çocuk ve gençlik serilerine verilmiş. Çizgi film tadındaki klipler küçük okurlar için fazlasıyla albenili.
(Celil Oker, son romanını anlatıyor)
(Gol tanıtımı)
Yurt dışı kaynaklı hesaplara göz gezdirdiğimizde de aslında benzer videolarla karşılaşıyoruz; “kitap fragmanları”nın belirgin bir üstünlüğü var. Penguin Books mesela; yaklaşık sekiz bin abonesi olan hesabını bu şekilde bir reklam alanı olarak kullanıyor.
Yayın programında daha çok akademik eserlere yer veren ABC-CLIO ise, alanlarında uzman yazarlarının çeşitli konular hakkında sundukları “mini brifing”leri paylaşmayı seçmiş. Yine yazar söyleşilerinin öne çıktığı bir diğer yayınevi de Little, Brown and Company.
Yeni yorum gönder