Hiç aklımıza düşmemiş olması imkansız zaten ama sanki şu sıralar daha sık duyar/dillendirir olduk. “Gün olur, alır başımı giderim...” Yakın çevremizden ya da daha geniş anlamda çevremizden sıkıldığımızda; yaşadıklarımız, tanıklık ettiklerimiz bunalttığında, üzdüğünde, kızdırdığında aklımızın bir köşesinde bu “seçenek” de beliriverir ister istemez; ilkel bir dürtü gibi, “Git,” der sanki içimizdeki bir mekanizma...
En ince ayrıntısına dek planlı da olsa, bir kez yola çıktıktan sonra, ne yönde nasıl ilerleyeceğimiz de artık pek elimizde değildir. Üstelik dönüşsüz de olabilir çıkılan yol ama bir geri dönüş olacaksa bile, başlangıç noktasına hep farklı bir şekilde varırız.
Romanlarda da böyle olmuyor mu? İlk yazılı metinlere, masallara, destanlara, efsanelere kadar uzanan kadim yol anlatılarında... Ve tüm bu anlatıların ortak paydasında, çıkılan yolun bir süre sonra bir araç olmaktan çıkıp amacın kendisine, bir sembole dönüşmesi yok mudur? İşte SabitFikir’in yeni sayısında A. Ömer Türkeş, “bir arayış, özgürlük ve kaçış metaforu olarak” yol kavramını irdeliyor; geçmişten günümüze yol romanlarını mercek altına alıyor ve şu soruyu soruyor: “Peki, yolların kısaldığı günümüzde, yol metaforunun sonuna gelmiş olabilir miyiz?”
Bu konuyu aralık sayısında ele almamız bir tesadüf değil elbette; ne de olsa her yeni yıl, aynı zamanda girilen yeni bir yol olarak kabul edilir. Yeni yılla birlikte SabitFikir’de de birtakım yenilikler yapmayı düşünüyoruz; yeni “köşeler” açmak mesela. Ve bunun ilk örneğini, bu sayının son sayfasında görebilirsiniz... Her sayıda, “KuşBakışı” sayfalarında bir yazar masası fotoğrafıyla birlikte o masadan çıkmış ama henüz gün ışığı görmemiş bir metin yayımlamayı planlıyoruz. İlk fotoğraf Ahmet Ümit’in masasına ait ve fotoğrafın hemen altında da, Ahmet Ümit’in 1 Aralık itibariyle kitapçı raflarındaki yerini alan yeni romanından tadımlık bir alıntı yer alıyor.
2015 yılının bu son sayısında bir “hatırlatma” da var. Artık geleneksel hale geldiğini söyleyebileceğimiz “yılın öne çıkan romanları” listesini, bu yıl da 56 ismin katkılarıyla belirledik; romanlar özelinde, bu yıla dair bir bellek oluşturmak niyetiyle.
Her zaman için daha "iyi" bir yıl dileklerimizle...
Yeni yorum gönder