Kimselere benzememek, farklı olmak zordur. Hele de ergenliğe yeni adım atan bir çocuksanız… Ağzına kadar kıpkırmızı domateslerle dolu bir kasadaki tek turuncu portakal gibi hissedersiniz kendinizi. Üstelik neden herkes kırmızıyken sizin turuncu olduğunuzu da bilemezsiniz, anlayamazsınız. Tek bildiğiniz, diğerleri gibi olmadığınızdır ve bu size içten içe acı verir. İşte Farklı da böyle bir çocuğun hikayesi.
Felix, başına gelen o elim kazaya kadar görece normal bir çocuktur aslında. Ama on ikinci yaşgününde annesinin karnındakine benzer bir uykuya gömülür. Ve tam da annesinin karnında geçirdiği süreye tekabül eden bu uykunun sonunda Felix artık farklı bir çocuk olarak uyanacaktır. Peki farklı olmak kolay iş mi? Hiç değil! Hiçbir gruba dahil olamamak kendi kendine var olabilme, yetebilme zorunluluğunu da getiriyor bir yandan. Bir çocuğun omuzlarına yüklenebilecek çok ağır bir yük bu. Fakat Felix ya da onun tercih ettiği ismiyle "Farklı", bu yükü omuzlarında başarıyla taşıyor, çünkü esasında farklı olduğunun farkında değil ve insanlarda yarattığı dehşeti de fark edemiyor. Aslına bakarsanız yaşadığı kaza Felix’in zihnindeki bir tıpayı açmış gibi. Sanki o artık diğerlerinden daha iyi görüyor bazı şeyleri. Ve bu durum gözlemlenenlerde bir tür çıplaklık duygusu yaratıyor haliyle, gerisi de bildik bir soyutlanma hikayesi.
Felix’in ortaya attığı fakat ileriye taşınmadan bırakılan bazı "egzantrik" konular, herhangi bir yere bağlanamamaları sebebiyle, hikayenin akışında zaman zaman aksaklık yaratıyor. Böylesi anlar derinleşip hikayeyi farklı bir noktaya taşımaya müsaitken, yazar Andreas Steinhöfel bu anların üzerine gitmek yerine Felix’i bir suçluluk duygusuyla biçimlendirmeyi tercih etmiş. Yine de, mevcut haliyle, değer yargıları ve uyum kaygılarıyla kuşatılmış bir çocuğun dönüşüm hikayesi olarak Farklı, hiç kuşkusuz dikkate değer bir kitap. Uyum kaygısı yaşarken yanlış yollara sapma tehlikesiyle karşı karşıya kalan çocuklar için farklılıklarının keyfini çıkarmalarını, bu farklılıklarla özgünleştiklerini keşfetmelerini sağlayacak kapıyı aralayan bir kitap olabilir Farklı. Ayrıca ebeveynler açısından, günümüzün popüler deyişiyle “proje çocuk” yetiştirme konusuna da eleştiri getiren bir kitap bu.
Görsel: Yavuz Girgin
Yeni yorum gönder