Son yıllarda edebiyatla sinema arasındaki bağlar her zamankinden daha sıkı hale geldi. Öyle ki hemen her ay bir ya da birkaç edebiyat uyarlaması beyazperdede arzıendam ediyor. Frank Herbert’in unutulmaz klasiği Dune’un, Arrival’ın yönetmeni tarafından tekrar sinemaya uyarlanacağı haberi de büyük bir heyecan yarattı. Çünkü Dune’un geçmişinde “başarısız” bir David Lynch uyarlaması ve Jodorowsky’nin bir türlü “uyarlayamaması” var! Abbas Bozkurt, işte bu haberden yola çıkarak, SabitFikir’in Nisan 2017 tarihli 74. sayısında, edebiyattan sinemaya uyarlayamama öykülerini anlatıyor. Rafa kaldırılmış, sonra tekrar raftan indirilmiş, yine hayata geçirilememiş, adeta bir kişisel mücadeleye dönüşmüş filmlerin izini sürüyor.
“Belki de en iyi uyarlama, hiç bitmeyen, bir şekilde kesintiye uğramış olandır. Bu çarpık(!) bakışın peşine takılacak olursak, bizi ihya edecek kadar çok ‘başarısız’ uyarlama denemesiyle dolu sinema tarihi. Üstelik bu yarım kalan öykülerin arasına adım atınca fark ediyoruz ki, her biri, izleyicinin düş gücü üstünde, en az o bitmiş, kusursuz, pürüzsüz filmler kadar tesirli olabiliyor. Öyleyse bu uyarlamalar Araf’ına dalma vaktidir...”
SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi KararsızOkur infografiği de, her zamanki gibi kapak konusunu destekliyor. Murat Can Aşlak’ın hazırladığı ve Onur Atay’ın resimlediği KararsızOkur da “sonu olmayan” romanlar arasında dolaşıyor.
Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…
Güncel sayfalarında Zeynep Şen, kitap okumanın “sanal gerçeklik” çerçevesinde yeni ve özel biçimlerini tanıtırken; Dünyadan sayfalarında Mert Tanaydın ünlü yazar Haruki Murakami ile şef Seiji Ozawa’nın dostluğuna eğiliyor. GrafikRoman sayfalarında Levent Cantek, okurunu ünlü çizgi roman sanatçısı Seth ile tanıştırırken; Yankı Enki, BaşkaDünyalar sayfalarında Taş Kavşak’ı mercek altına alıyor. Müzik sayfalarında Hilmi Tezgör’ün bu ayki “konuğu” ise Jules Verne.
SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Alois Hotschnig, Umberto Eco, Aylin Oflaz, Özlem Anar, Orhan Koçak, Atilla Birkiye, Julio Cortazar, Ertuğ Uçar, Nermin Yıldırım, Mehmet Açar, Patrick deWitt, Ercan Kesal ve Hermann Hesse’nin eserlerini güvenilir eleştirmenler Seda Ateş, Irmak Zileli, Burcu Arman, Seval Şahin, Nilay Kaya, Burcu Bayer, Melisa Kesmez, Kahraman Çayırlı, Ali Bulunmaz, A. Ömer Türkeş, Gökçe Gündüç ve Tuğçe Isıyel yorumluyor.
KuşBakışı bölümünün bu ayki konuğu ise Bodrum’daki evinin kapılarını SabitFikir okurlarına açan Mine Söğüt.
SabitFikir'in kapak illüstrasyonu Muhammed Ali Üzen’e ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.
Editörden
Ceyhan Usanmaz
"Bir dönem SabitFikir’de “YarımKitaplar” köşesi yayımlamıştık. F. Scott Fitzgerald’ın Son Düş’ü, Truman Capote’nin Kabul Edilmiş Dualar’ı, Yusuf Atılgan’ın Canistan’ı, Sevim Burak’ın Ford Mach I’i... Farklı sebeplerle bir şekilde yarım kalan kitaplarla ilgili hatırlatma niteliğinde olan bu yazılar/bu köşe, yıllık döngünün tamamlanmasıyla birlikte ise özellikle yarım bırakıldı! Yoksa Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Aydaki Kadın’ı, Robert Musil’in Niteliksiz Adam’ı, Oğuz Atay’ın Eylembilim’i, Bilge Karasu’nun Lağımlaranası ya da Beyoğlu’su ya da Tezer Özlü’den Kalanlar gibi kitaplar ve diğerleri nasıl unutulabilir... Şimdi ise, farklı bir açıdan yeniden dönüyoruz bu konuya."
(Yazının tamamı için tıklayınız.)
Dosya yazısından
Abbas Bozkurt
"Sinema tarihinde bir metinle en çok cebelleşen yönetmen ödülü verilseydi, bu ödül için herhalde en büyük adaylardan biri Terry Gilliam olurdu. Piyasa koşullarına, neyin geçer akçe olduğuna aldırış etmeden, kafasındaki tuhaf setleri ve düş âlemlerini kurmak için değirmenlere karşı mızrak sallayan Terry Gilliam... Monty Python ekibinden olduğu kadar, 12 Maymun ve Brazil gibi filmleriyle de tanıdığımız Terry Gilliam’ın gayriresmi olarak sinema dünyasının Don Kişot’u ilan edilmesinin başlıca sebebi, sürekli yeniden deneyip yeniden yenildiği bir uyarlama uğraşı. "
Görsel: Muhammed Ali Üzen
Yeni yorum gönder