Yemek yapmayı bir sanat haline getirenler, kültürel araştırmaların odak noktası yapanlar, anneannelerimizin mutfağını hatırlayıp yeniden baş tacı edenler, beslenme biçiminden yeni bir yaşam biçimi çıkaranlar ve daha nicesi. Bugüne kadar bütün bu tercihlere göre yazılan kitaplara rastladık ve keyifle de okuduk hepsini. Ama yemek yapmaya üşenip mutfakta fazla vakit geçirmek istemeyen birinin elinden çıkma bir yemek kitabıyla zannediyorum karşılaşmamıştık. “Ben bir ‘aşçı’ değilim, bir ‘yeme-içme uzmanı’ hiç değilim. Ben, lezzetli ve sağlıklı yemekten hoşlanan ama yemek yapmaya az zaman ayırmak isteyen tembel biriyim” diyen Emine Demirel Yılmaz’ın Tembel Yemek Kitabı, toplumsal olarak bize dayatılan yemek yapma alışkanlıklarına dair alternatif bir yaklaşım. Özellikle bu anlamda dikkat çeken bu farklı yemek kitabını yeniyıl telaşı ufak ufak hepimizi sarmışken tez elden inceleyip gözden geçirmekte fayda var sanırım.
Tembel Yemek Kitabı, yemek yemeği seven ancak pişirmeye vakti olmayanlar veya zaten bu işi yapmaktan keyif almayanlar ile yemek yapmaya yeni başlayanlar için hazırlanmış bir çalışma. İşte bundan ötürü diğer yemek kitaplarında bulunmayan bazı özellikler içeriyor; ilk kez yemek yapacak biri düşünülerek ayrıntılandırılmış tarifler, yemek yapımını hızlandıracak “püf noktaları”, alfabetik “malzeme” ile “yemek” dizinleri ve en mühimi “özel davetler için yemek dizinleri”. Hepsi yemek yapmayı kolaylaştırmayı, hızlandırmayı amaçlıyor. Yılmaz’ın bu kitapta verdiği bütün tarifler en fazla yarım saatinizi alıyor; eksiği var, fazlası yok.
Ancak işin içine tembellik giriyor, yarım saatte güzel yemek mi yapılır diye düşünüp Tembel Yemek Kitabı’nda yer alan tariflerin üstünkörü, öyle şıpınişi olduğu da zannedilmesin. Humustan tarhana yapımına, dolma çeşitlerinden işkembe çorbasına, kuzu kapamadan yılbaşı hindisine, kiremitte sebzeli balıktan sufleye ve hatta helvaya kadar geleneksel Türk mutfağının teferruatlı, yapması zor ve zahmetli pek çok yemeği yer alıyor bu çalışmada. Bu tür yemeklerin daha kolay, daha hızlı yapım yöntemlerini yazarın kendisi deneme yanılma yoluyla keşfetmiş. Kitabın hemen başında bulunan “Önemli Not” bölümüne dikkat ederseniz eğer, tüm yemekleri mutfaktan hızlıca çıkarmanın yolunu kendi kendinize de bulabilirsiniz zaten. Bu bölümde baklagillerin pişirilmesi, pek çok yemeğin temelinde bulunan et, et suyu pişirmek gibi özellikle vakit alan işleri kolaylıkla halletmenin çeşitli püf noktaları mevcut.
Tembel Yemek Kitabı, piyasada bulunan diğer yemek kitaplarına göre daha çok yemek tarifi içeriyor. “Salata ve Mezeler”, “Yumurtalar”, “Çorbalar”, “Makarnalar”, “Pilavlar”, “Etli Sebze Yemekleri”, “Kırmızı Et Yemekleri”, “Beyaz Et Yemekleri”, “Balık Yemekleri”, “Börekler ve Tuzlular” ve “Tatlılar” olarak on bir ana bölüme ayrılan kitapta yer alan hemen her bölümde en az 35-40 yemek tarifi mevcut. Tariflerin içeriğinden azade bu kitaptan, bugün ne yapsam diye düşünmekten mustarip herkes faydalanabilir.
Ve gelelim Tembel Yemek Kitabı’nın en faydalı bölümüne... Kitabın sonunda yer alan “Özel Davetler İçin Yemek Listeleri”, misafir ağırlamakla başı hoş olmayanların da, misafirden bunalıp bu sefer ne yapacağım diye kara kara düşünenlerin de işine yarayacak listelerden mürekkep. “Kahvaltı Daveti Yemek Listesi”, “Öğleden Sonra ya da Akşam Çay Daveti Yemek Listesi”, yılbaşı, bayram ve diğer özel akşamlar için “Akşam Yemeği Listesi”, “Doğum Günü Daveti Yemek Listesi” ve hatta “Çaya Tanrı Misafiri Yemek Listesi” ile “”Yemeğe Tanrı Misafiri Listesi” bile düşünülmüş.
Başta da dediğim gibi yılbaşı öncesi başınızda bir davet derdi söz konusuysa ya da aldığınız davete şöyle el yapımı zarif bir katkıda bulunmanın kolay yollarını arıyorsanız “Tembel Yemek Kitabı” tam size göre, şahane bir kitap. Benden söylemesi...
Yeni yorum gönder