Sabitfikir
Künye | Yazarlar | Giriş Yap

Dosya


Dosya

Üyesi olmak isteyeceğiniz 10 hayali kütüphane




Toplam oy: 276

Kitap tutkunları için, dikkat dağıtıcı her şeyden ve herkesten azade bir şekilde, kitaplarıyla aralarına hiçbir şey girmeden geçirdikleri zaman kadar kutsal olan bir şey varsa, o da kütüphanelerdir herhalde.


Bazen, mekanın kendisi, içindeki kitaplardan bağımsız şekilde bir anlam kazanabilir, bir kütüphaneden labirentimsi, gizemli bir yapı, insana içinde kaybolmayı arzulatacak sonsuz vaatler girdabı yaratmak için, illa Borges kadar engin bir hayal gücüne sahip olmaya gerek olmayabilir.

 

 

 


Fiziki olarak ziyaret edebileceğimiz, içinde bir alan kaplayabileceğimiz kütüphanelerin içinden gizemli hikayeler bulmanın kendisi edebi bir zevk olabilir, ancak, bazı yazarların hayal güçlerinde yarattığı türden kütüphaneleri kıskanmamak yine de elde değil.


Aşağıda saydığımız 12 kurgu ürünü kütüphaneden her birini, paralel evrenlerden birinde, bir kez olsun izyaret etmek isteriz!

 

 

1) Babil Kütüphanesi
Ficciones, Jorge Luis Borges

 


 

 
Borges’in klasikleşmiş öyküsündeki bu kütüphane tüm kitap tutkunlarının rüyası: dünya üzerindeki, yazılmış ya da henüz yazılmamış tüm kitapların bir arada olduğu sonsuz bir yapı, kendi başına varolabilen bir tür evren...

 



2) Lucien’in Kütüphanesi
Sandman 1-Prelüdler-Noktürnler, Neil Gaiman

 

 

Bir kitap düşleyen herkesin kitabının yer aldığı bir kütüphaneyi zihninizde canlandırabiliyor musunuz? Neil Gaiman çoktan bu kütüphaneyi bizler için tasvir etti bile. Burada, hangi dilde “düşlenmiş” olursa olsun, her kitabı okuyabilirsiniz.

 


3) Hogwarts Kütüphanesi

Harry Potter ve Felsefe Taşı, J. K. Rowling

 

 

 


Hogwarts’a yapılan hiçbir ziyaret büyülü kütüphanesine uğramadan tamamlanmış sayılmaz. Ejderhalar hakkında bir şeyler mi öğrenmek istiyorsunuz? Görünmezliğin sırrını mı merak ediyorsunuz? Tam yerine geldiniz. Bazen, kitapların kendi zihinlerinin ya da dişlerinin olduğunu bile fark edebilirsiniz!

 


4) Kül Dağındaki Kütüphane, Scott Hawkins

 

 

 


Kütüphanelerin en güvenlisi değil belki ama, burada 12 ayrı bölümde saklanan kitaplar, hayal gücümüzün alabileceği en tehlikeli, kudretli ve karanlık metinlerden bir kısmını barındırıyor. İçeriye girerken pürdikkat olmalı ve biraz fazla hevesli olabilen kütüphanecilere karşı hazırlık yapılmalı.

 



5) Rivendell Kütüphanesi
Yüzük Kardeşliği, J.R.R. Tolkien

 

 

 

 

Burası için tüm bir öğleden sonranızı ayırmanız gerekebilir, okuyacak, karıştıracak çok şey var. Elf şehri Rivendell’in ortasındaki bu açık hava kütüphanesinde gökyüzünü seyrettiğinizi, Orta Dünya tarihinin efsaneleriyle kol kola balkonda durduğunuzu düşünün.



6) Görünmez Üniversite’nin Kütüphanesi
Büyünün Rengi, Terry Pratchett

 

 


 


Pratchett’ın DiskDünya’sının içinde kaybolmak serinin pek çok hayranının hayali olabilir. Bu mümkün olmasa bile, Görünmez Üniversite’nin kütüphanesindeki sonsuz rafları incelemek, Kayıp Okuma Odası’na göz atmak da onlara kâfi gelecektir. Bir orangutan olan kütüphaneci, kitaplar konusunda biraz fazla korumacı olabiliyor, ancak şekerleme yapmayı da sevdiğinden, sorun yok.

 

 

 


7) Derry Halk Kütüphanesi
O, Stephen King

 

 


 


Bu kütüphaneyi görmeyi herkes arzulamayacaktır. 1958 yılında, Ben Hanscom’ın gençlik yıllarında ziyaret ettiği kütüphaneyi, onun gözlerinden görmek iyi bir fikir olabilir. Stephen King, burayı şöyle tarif ediyor: “mırıldanan bir sessizlik”in mekanı, ışık huzmeleri, “küre şeklindeki, zincirle asılmış lambalardan süzülüyor. Kitaplarda, “baharatı andıran, belli belirsizce insanı mest eden” bir tat var. Burada ne yaparsanız yapın, palyaçolardan uzak durun!



8) Beast’in Kütüphanesi
Güzel ve Çirkin, Gabrielle-Suzanne de villeneuve

 


 
Güzel ve Çirkin’in çizgi film uyarlamasında boydan boya, bir duvardan ötekine uzanan kitap raflarını görünce insanın neredeyse burada Beast tarafından hapsedilip insanlardan uzakta bir yaşam süresi geliyor. Kütüphanin içinde döne döne uzanan merdivenler, mekanın muhteşem mimarisi ve şömine ateşi de işimizi kolaylaştırmıyor.

 


9) Büyük Kütüphane
The Eyre Affair, Jasper Fforde

 


 

 

Edebi kahramanların gerçekten de var olduğu bir dünyaya adım atmayı, en sevdikleri öykünün içine dalmayı düşlemeyen olmuş mudur? Jasper Fforde’nin Thursdau Next serisindeki The Great Library (Büyük Kütüphane) tam da bunun için var. Sonu yokmuş gibi duran 52 katlık bir kütüphane, şakacı bir kütüphaneci ve arasında her anlamıyla kaybolabileceğiniz kitaplar.

 

 

10) Citadel Kütüphanesi
Game of Thrones, George R. R. Martin

 

 


 


Romanlarda henüz çok fazla öne çıkmasa da, Martin’in metninden uyarlanan ve artık neredeyse dünya üzerindeki herkesin haberdar olduğu televizyon dizisi Game of Thrones’ta, nefes kesici güzellikteki bir kütüphaneden kesitler gördük. Girişin altına ve üstüne doğru uzanan rafları ve onlara erişimi sağlayan merdivenleriyle bir ağ gibi büyüyen kütüphane... Yedi Krallık’ın kanlı tarihinin kaydını tutan sayfaların burada olması da değerini arttırıyor.

 

 

 

AB

 

 

 


 

 

 

Kaynak: Signature Reads

 

 

Görseller: Unsplash

 

 

 

Yorumlar

Yorum Gönder

Yeni yorum gönder

Diğer Dosya Yazıları

Günlük yaşantıdaki kurallar çoğu zaman, yazılan eserler için de geçerlidir. Zorla gerçekleşen, kendine biçilen rolden fazlası istenen veya aşırıya kaçan her şey güzelliğini yitirir. Şair Eyyüp Akyüz, son kitabı Eskiden Buralar’da, adeta bu bilginin ışığında şiirlerini uzun tutmadan bitiriyor ve akılda kalan mısraları bize yadigâr kalıyor.

 

-Kimsin?

-Anneannemin torunuyum.

 

Divan Edebiyatı, sahibi meçhul bir kavram. Her halükârda 20. yüzyılın başında ortaya çıktığı konusunda bir tartışma yok. İskoçyalı oryantalist Elias John Wilkinson Gibb’in 1900 yılında yayınlanan Osmanlı Şiiri Tarihi kitabında bu kavrama hiç yer verilmez. Hepsi batılılaşma döneminde düşünülen isim alternatiflerinden biridir “Divan Edebiyatı”.

Arap coğrafyasında üretilen roman, öykü ve şiirler son yıllarda edebiyat gündeminde karşılık buluyor. Avrupa başta olmak üzere Batı’da düzenlenen büyük ve uluslararası kitap fuarlarındaki temsiliyetin güçlenmesi, en yeni eserlerin prestijli birçok ödüle değer görülmesinin bu ilgideki payı büyük elbette. Batı’nın doğuyu gördüğü “egzotik göz”le romantize edilemeyecek bir yükseliş bu.

Yirminci yüzyıl başlarında İngiltere genelinde Müslümanlara yönelik hasmane tavırlar öne çıkarken, İslam’ı seçenlerin sayısında da gözle görülür bir artış söz konusudur. İslam’la müşerref olan bu şahsiyetler, yeri geldiğinde İslam dünyasının savunucuları olarak da önemli faaliyetlerde bulunmuşlardır.

Kulis

Bir Rüya Gibi Dağılacak Olan Hokkabazlar Dünyasında Yaşıyoruz

ŞahaneBirKitap

Kaan Burak Şen, yavaştan genç yazar olarak anılmanın sonuna doğru geliyor; Mutlu Kemikler üçüncü kitabı… Kafası bir hayli tuhaf. Şimdilerde bir roman yazdığı da söyleniyor, fakat öncesinde belirtmekte fayda var: Mutlu Kemikler öykü derlemesi henüz çıktı, pek başka bir kitaba benzetilecek bir havası da yok bu kitabın.

Editörden

Tıp ve edebiyat ilişkisi, tıbbın insanla olan ilişkisi gibi tarih boyunca şekil değiştirmiş, her dönem yeni yaklaşımlarla genişlemiştir. Tıbbın tarihi, insan acılarının da tarihidir aslında. Edebiyatın içinde kapladığı yer, diğer bilim dallarından hep daha büyük olmuştur tıbbın.